Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 januari 2016, 18:57 uur

De Europese Centrale Bank zal in maart het monetaire beleid opnieuw tegen het licht houden. Dit zei voorzitter Mario Draghi van de centrale bank donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

De neerwaartse risico’s zijn dit jaar toegenomen, aldus Draghi, daarbij wijzend op de toenemende onzekerheid over de groeivooruitzichten voor de opkomende markten, de volatiliteit in de financiële en grondstoffenmarkten en de geopolitieke risico’s.

Ook namen de zorgen over de inflatie in de eurozone toe sinds december. Met nam de olieprijs bleef dalen en ook de voedselprijzen stonden volgens Draghi onder druk. Voor dit jaar houdt de ECB dan ook rekening met een "significant" lagere inflatie dan de centrale bank in december nog deed. De komende maanden kan de inflatie zelfs onder nul komen.

Alle reden volgens Draghi om in maart, als de ECB ook met nieuwe ramingen komt, het monetaire beleid te evalueren en eventueel te herzien. De centraal bankier benadrukte daarbij dat de rente voor langere tijd op het huidige lage niveau zal blijven of zelfs daaronder.

Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank meent dat Draghi vanmiddag duidelijk wijst op de mogelijkheid om in maart met nieuwe maatregelen te komen. "En die [mogelijkheid] zullen ze waarschijnlijk ook gebruiken", zo voorziet De Groot.

Econoom Teunis Brosens van ING concludeerde ook dat Draghi opnieuw verwachtingen wekt. De econoom benadrukte evenwel dat de centraal bankier dit ook deed in oktober, maar de verwachtingen afgelopen december niet waarmaakte.

Eerder vandaag bepaalde de ECB, conform verwachting, dat de verschillende rente tarieven onveranderd blijven. Dit betekent dat belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente blijft 0,30 procent en de depositorente 0,30 procent negatief.

Maandelijks koopt de ECB voor 60 miljard euro aan obligaties op.

Tijdens de toelichting van Draghi kwam de euro onder druk te staan. Het muntpaar euro/dollar daalde naar 1,0795.

Leren beleggen

Live koersen