Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 januari 2016, 11:48 uur

De Amsterdamse beurs heeft de wind dinsdag flink in de rug. De AEX won tegen het einde van de ochtendhandel 2,0 procent op 410,01 punten, en ook de omringende beurzen noteerden stevig in het groen.

Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank opende de beurs vanochtend positief op "zwakke Chinese cijfers", waardoor de hoop in de markt op nieuwe stimuleringsmaatregelen werd aangejaagd. Het was weer eens "slecht nieuws is goed nieuws", aldus Koopman.

De groei van de Chinese economie kwam in het vierde kwartaal uit op 6,8 procent, na een stijging van 6,9 procent in het derde kwartaal en 7,0 procent in zowel het eerste als het tweede kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 kwam de groei daarmee uit op 6,9 procent. Het groeitempo van de detailhandelsverkopen en de industriële productie liet eveneens een lichte teruggang zien.

"De stabiliteit in de Chinese data is natuurlijk wel opvallend, waardoor de markt deze ook met een klein korreltje zout neemt", meende Koopman, die er op wees dat de fluctuaties in Amerika en Europa "immers vele malen groter" zijn.

Hoewel de Chinese economie afkoelt, kan volgens Koopman niet worden gesteld dat deze "in elkaar stort".

De euro/dollar daalde dinsdag naar 1,0873. Olie werd duurder. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg met 1,3 procent naar 29,81 dollar en een vat Brent werd 3,9 procent duurder op 29,65 dollar.

Volgens het Internationaal Energieagentschap kunnen de olieprijzen dit jaar verder dalen, omdat de markt enorm onder druk staat om de overvloed aan olie te absorberen.

Stijgers en dalers
In de AEX wisten alle fondsen het groen te vinden. Koploper was ArcelorMittal met een koerswinst van 7,5 procent, nadat de staalreus maandag ook al de favoriet onder de hoofdfondsen was.

Ook de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever droegen flink bij aan de winst van de AEX, met koerswinsten van respectievelijk 2,7 en 2,9 procent. Unilever kwam voorbeurs met de cijfers over het afgelopen kwartaal. Analisten reageerden overwegend positief op de cijfers van het Brits-Nederlandse concern, dat de onderliggende groei hoger zag uitkomen dan de marktvorsers hadden verwacht.

In de AMX noteerden de meeste fondsen ook hoger. Koploper was Flow Traders met een stijging van 4,5 procent. Air France-KLM, Aperam, BAM Groep en Fugro stegen elk zo’n 3,5 procent.

Met een koersverlies van 1,0 procent was IMCD de grootste daler in de Midkap. Ook Sligro Food Group en Vastned wisten het groen niet te vinden. De twee daalden circa een half procent in beurswaarde.

Onder de kleinere fondsen gingen Heijmans aan kop met een stijging van 2,6 procent. Neways Electronics verloor juist 3,0 procent.

Het lokaal genoteerde MDxHealth steeg 5,6 procent nadat het biotechbedrijf meldde dat studieresultaten voor AssureMDx voor blaaskanker zijn gepubliceerd in het bekende Journal of Urology.

Leren beleggen

Live koersen