Redactie ABM Financial News - Woensdag 13 januari 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs handelde woensdag rond de klok van half elf 1,6 procent in het groen op 423,04 punten. De omringende beurzen dikten eveneens aan.

“De draai van gisteren wordt vandaag doorgezet,” aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer, die ook rekende op een herstel na “weken van lagere koersen”.

Het positieve sentiment werd volgens Nijkamp vooralva aangejaagd door positief nieuws uit China. Vanochtend werd bekend dat de Chinese export in december is gestegen met 2,3 procent op jaarbasis. “De export steeg harder dan verwacht,” aldus de vermogensbeheerder. Ook merkte Nijkamp het nieuws op dat China in 2015 een recordhoeveelheid olie heeft geïmporteerd. “Dit zorgt eveneens voor een positieve stemming op de beurzen." Olie werd woensdag duurder. Een februari-future op een vat Brent steeg krap 0,8 procent in waarde op 31,11 dollar.

Beleggers kijken vanmiddag nog uit naar de wekelijkse olievoorraden in Amerika en het Beige Book van de Federal Reserve, dat vanavond op de rol staat.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0825.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten vanochtend alle fondsen hoger, onder leiding van Aegon dat maar liefst 11,7 procent bijschreef. De verzekeraar liet woensdag weten in 2018 een rendement op het eigen vermogen te willen boeken van 10 procent. Daarbij wil Aegon de operationele kosten jaarlijks met 200 miljoen euro hebben teruggebracht. De solvabiliteit van Aegon kwam eind vorig jaar uit aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 140 tot 170 procent uit op 160 procent. Dit geeft volgens CEO Wynaendts de ruimte om voor 400 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen en om het slotdividend voor 2015 te verhogen naar 0,13 euro per aandeel. Analist Matthias De Wit van KBC Securities had niet verwacht dat Aegon in de positie zou zijn om eigen aandelen in te kopen. De analist sprak dan ook van een "geruststellende" update door Aegon. Ook analist Marcell Houben van SNS Securities sprak van een meevaller. Naast de solvabiliteit, die volgens de analist in de "comfortzone" zit, wees Houben ook op de eerder dan verwachte 'upstream' van kapitaal naar de holding vanuit het Britse verzekeringsbedrijf.

Ook branchegenoot Delta Lloyd steeg met 4,6 procent aanzienlijk. Een plus van 3,4 procent voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell bleek eveneens goed voor een podiumplek in de AEX.

ArcelorMittal werd 2,8 procent meer waard, ondanks een adviesverlaging van Jefferies van Houden naar Underperform. Volgens Jefferies is het mondiaal opererende ArcelorMittal slecht gepositioneerd om te profiteren van protectionistische maatregelen in diverse regio’s. Daarbij beschikt de staalreus volgens de marktvorser over een relatief risicovolle balans. TNT Express maakte een pas op de plaats. Goldman Sachs verkleinde het belang in de pakketbezorger, waarop een bod van Fedex ligt.

In de Midkap was het TenCate dat op bijval van beleggers kon rekenen. Dinsdag bleek dat het Almelose bedrijf in 2015 beter presteerde dan verwacht, waarop Gilde Buy Out Partners het overnamebod op TenCate verhoogde van 24,60 naar 26,00 euro. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers heeft dit verhoogde bod een grote kans van slagen, ondanks dat enkele grootaandeelhouders wellicht hun stukken niet zullen aanmelden omdat het nieuwe bod nog altijd beneden de door hun gewenste prijs ligt Volgens KBC Securities zijn er verschillende scenario's, mocht de aanmeldingsdrempel van 95 procent niet worden gehaald. Volgens analist Ruben Devos kan TenCate bijvoorbeeld nieuwe aandelen uitgeven aan het consortium of een beursexit maken. Het aandeel koerste 7,5 procent hoger.

SBM Offshore steeg 3,5 procent. De oliedienstverlener kreeg woensdag een nieuwe ontwerpopdracht van Premier Oil voor een FPSO. Financiële details werden niet gemeld. Volgens SNS Securities is de opdracht positief voor de omzetontwikkeling van de Schiedamse oliedienstverlener en zet het ook de deur open voor aanvullende opdrachten voor de bouw en de lease van de FPSO.

Galapagos schreef 2,4 procent bij. Het biofarmabedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse Federal Trade Commission voor de onlangs gesloten deal met Gilead Sciences.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 2,5 procent, terwijl Lucas Bols juist 0,4 procent moest inleveren.

Leren beleggen

Live koersen