Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 januari 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs leverde dinsdag aan het einde van de ochtendhandel 0,7 procent in op 415,12 punten. Ook de omringende beurzen stonden in het rood.

Beleggers moesten het vandaag zonder al te veel aanjagers stellen, waardoor de dalende olieprijs weer de ruimte kreeg om het sentiment te bepalen. Na een fikse daling maandag, stond olie vanochtend ook weer stevig onder druk. Analisten van de Japanse zakenbank Nomura wezen als verklaring voor de voortgezette daling van vannacht op uitspraken van de Iraakse olieminister, die maandagavond laat een record olieproductie in december bekend maakte, waardoor de zorgen over het overaanbod op de oliemarkt verder werden aangewakkerd. Lopende de ochtend namen de verliezen evenwel af.

Voor vanmiddag is de agenda goed gevuld met bedrijfscijfers uit Amerika en ook diverse macro-economische cijfers. Nabeurs vanavond volgen nog de cijfers van Apple.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0828.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. Gemalto en Randstad waren de grootste dalers met verliezen van 2,7 en 2,5 procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek de Nederlandse uitzendmarkt in de laatste weken van 2015 minder sterk gegroeid. Wel wees ABU er op dat een correctie in verband met een kalendereffect de groei "aanzienlijk" drukte.

Koploper onder de hoofdfondsen was Philips, na het openen van de boeken over 2015. Theodoor Gilissen Bankiers noemde de prestaties meevallend. "Overal ging het een beetje beter", aldus analist Jos Versteeg. Kepler Cheuvreux reageerde positief op de hogere marges van Philips. Toch verwacht analist Peter Olofsen niet dat de onderneming de gewenste EBITA-marge van ongeveer 11 procent in 2016 zal realiseren. Philips won 6,4 procent. Verder steeg Delta Lloyd 2,6 procent in waarde.

In de AMX was Fagron koploper met een koerswinst van 5,6 procent, gevolgd door Air France-KLM met 2,7 procent. Citi Research gaf een koopaanbeveling af voor Air France-KLM. Dit jaar zal de luchtvaartmaatschappij volgens Citi flink profiteren van lagere brandstofkosten. Ook beweegt Air France langzaam in de goede richting, hoewel er nog een lange weg te gaan is.

Arcadis, dat maandag na een winstwaarschuwing al stevig onder druk stond, leverde vandaag nog eens 9,3 procent in. Zowel ING als SNS Securities stelde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau flink neerwaarts bij. Galapagos werd 2,3 procent goedkoper, na het stopzetten van de klinische ontwikkeling van GLPG1205 in patiënten met colitis ulcerosa, een ontsteking aan de dikke darm. Een negatieve verrassing, aldus KBC Securities.

Onder de kleinere fondsen viel Docdata op met een koerswinst van 8,4 procent. Ordina werd 2,9 procent duurder. DPA Group werd 5,0 procent goedkoper en pennystock Macintosh Retail Group verloor 20 procent.

Leren beleggen

Live koersen