Redactie ABM Financial News - Vrijdag 15 januari 2016, 12:13 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met een stevig verlies afgesloten. Rond lunchtijd handelde de AEX 1,7 procent lager op 406,23 punten.

Beleggers moesten het vanochtend stellen zonder veel nieuws, waardoor de ogen volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus andermaal gericht waren op de dalende olieprijs. Februari-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 5,1 procent naar 29,61 dollar en een vat Brent werd 4,0 procent goedkoper op 29,64 dollar.

"Zodra olie onder druk komt, dalen de aandelenmarkten", aldus Schutte. Dit is feitelijk ook het verhaal van de afgelopen weken. Overigens opmerkelijk, zo stelde Schutte, aangezien er genoeg sectoren zijn die profiteren van de lage olieprijs, maar dit negeert de markt momenteel volledig.

De euro/dollar maakte een pas op de plaats op 1,0896.

Voor vanmiddag zijn de ogen gericht op Amerika, waar diverse banken met kwartaalcijfers komen en ook de macro-economische agenda goed gevuld is.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen lager. Uitzonderingen waren Altice en TNT Express met minieme winsten. De grootste daler was ArcelorMittal met 5,4 procent. De staalreus kreeg een koersdoelverlaging van Barclays voor de kiezen. Analisten van de Britse bank houden rekening met een emissie in de tweede jaarhelft die kan oplopen tot 3 miljard dollar. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell had het lastig met een koersverlies van 3,7 procent, nadat de olieprijzen weer stevig onder druk kwamen te staan. Delta Lloyd verloor 3,3 procent, net als Aalberts Industries.

In de AMX was het beeld gelijk aan dat in de AEX, met vrijwel alleen maar dalers. Met een verlies van 4,0 procent was bodemonderzoeker Fugro de grootste daler. Ook oliedienstverlener SBM Offshore leverde 2,6 procent in.

Galapagos won fractioneel en USG People, waar een overnamebod op rust, koerste 0,1 procent in het groen.

In de AScX was Kiadis Pharma met een verlies van 6,9 procent de grootste daler, gevolgd door Heijmans met een verlies van 3,5 procent. Aan kop ging Docdata met een stijging van 2,3 procent. Telegraaf Media Groep won 1,7 procent nadat het samenwerking overeenkwam met Talpa van oprichter John de Mol.

Leren beleggen

Live koersen