Redactie ABM Financial News - Maandag 18 januari 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft maandag in de loop van de ochtend wind tegen gekregen. Rond de klok van half twaalf handelde de AEX een half procent lager op 401,66 punten, waarmee het Damrak het flink beter deed dan de beurzen in Brussel en Parijs, maar wel achterbleef op de Duitse beurs.

Olie werd maandag opnieuw goedkoper. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent naar 29,21 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 28,78 dollar. Daarmee waren de verliezen evenwel minder sterk dan eerder op de dag.

Belangrijkste op dit moment is de lage olieprijs, aldus beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. Op zich is de lage olieprijs volgens Valke "ondersteunend voor de economie", maar niet als de daling een gevolg is van een verdere terugval in de vraag. Vooralsnog lijkt het een combinatie van zowel aanbod als vraag, maar met de grootste invloed van een hoog aanbod, aldus de beleggingsstrateeg.

"De aankondiging van Iran dat het snel 500.000 vaten per dag op de markt kan brengen zorgde voor een olieprijs onder de 28 dollar". De cijfers over de vraagkant, zoals zichtbaar in die van de Chinese economie aanstaande dinsdag, zijn daarom volgens Valke extra belangrijk.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0892.

Vanwege Martin Luther King Day blijven de beurzen in de Verenigde Staten vandaag gesloten

Stijgers en dalers
In de AEX gaan ArcelorMittal en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell aan kop met koerswinsten van respectievelijk 2,1 en 0,9 procent. Daar stonden evenwel verliezen van met name de financiële waarden tegenover. Aegon verloor 1,4 procent en ING Groep werd 1,7 procent goedkoper. Met een koersdaling van 3,6 procent was Delta Lloyd evenwel de grootste daler in de AEX.

In de AMX ging Arcadis aan kop met een koerswinst van 2,7 procent. Daarmee stak het advies- en ingenieursbureau met kop en schouders uit boven het kleine groepje stijgers in de Midkap. Flow Traders was de grootste daler met een verlies van 3,6 procent, gevolgd door Galapagos met 3,1 procent.

Onder de kleinere fondsen leverden ICT Automatisering en Wessanen ruim 3 procent in. Kas Bank werd zelfs 8,3 procent goedkoper. Value8 steeg 1,7 procent nadat het investeringsvehikel een meerderheidsbelang in NedSense verwierf. Brill werd 1,8 procent duurder.

Leren beleggen

Live koersen