Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 januari 2016, 11:43 uur

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag de wind flink in de rug na een renteverlaging in Japan. De AEX koerste richting het einde van de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 423,35 punten, waarmee de winst in lijn was met die op de omringende beurzen.

"Bank of Japan lid van de Club onder Nul", kopte marktanalist Stefan Koopman van Rabobank vanochtend. Het besluit van de centrale bank om de rente negatief te trekken, was volgens Koopman een verrassing.

"Banken moeten nu 0,1 procent rente betalen op een deel van hun totale lopende rekening bij de centrale bank. Bovendien gaf de Bank of Japan aan dat er meer verlagingen in het vat zitten, mede omdat de inflatiedoelstelling bij lange na niet gehaald gaat worden", aldus Koopman, die meent dat door de actie in Japan de druk op de Europese Centrale Bank verder toeneemt.

De inflatie in de eurozone bedroeg in januari vermoedelijk 0,4 procent, tegenover 0,2 procent in december.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0917.

De Amerikaanse beursagenda is goed gevuld, met cijfers over de economische groei, de Chicago PMI en het consumentenvertrouwen. Verder komen onder meer Chevron, Colgate en Honeywell met kwartaalcijfers.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen hoger. Koploper was Altice met een koerswinst van 2,4 procent. Verder hadden ook ING Groep en Delta Lloyd een tot nog toe goede dag met winsten van respectievelijk 1,9 en 2,0 procent.

De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 5,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees daarvoor op de verklaring die het Duitse ThyssenKrupp vandaag afgaf. Volgens CEO Heinrich Hiesinger kent de staalsector "grote risico’s", niet in zijn minst doordat China stevig exporteert naar Europa. Indien Brussel plannen voor onder meer een nieuwe emissiesysteem doorzet dan haalt dit volgens Hiesinger de concurrentiepositie van de Europese staalbedrijven volledig onderuit.

In de AMX was Sligro Food Group de sterkste stijger met een koerswinst van 2,2 procent. ASM International werd 1,9 procent duurder. Arcadis kende met een verlies van 4,6 procent de grootste daling. Verder leverde Aperam 2,9 procent in en werd Fagron 3,4 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen was de aandacht vooral gericht op Kiadis Pharma, dat 3,3 procent duurder werd. Docdata leverde 10,4 procent in.

Leren beleggen

Live koersen