Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 januari 2016, 11:55 uur

De Amsterdamse beurs herstelt donderdag wat van het bloedbad van een dag eerder. De AEX steeg rond de klok van twaalf uur 0,9 procent op 399,35 punten, waarmee het Damrak een van de koplopers in Europa is.


Het herstel volgt nadat Wall Street gisterenavond een flink deel van de aanvankelijke verliezen wist goed te maken.

Olie liet donderdag nog geen herstel, na de zware afstraffing op woensdag. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde een half procent op 28,18 dollar en een vat Brent werd 0,4 procent goedkoper op 27,74 dollar. Later vanmiddag volgen de wekelijks olievoorraden uit Amerika.

De ogen zijn vandaag vooral gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Analisten van onder meer Rabobank en KBC stellen in een voorbeschouwing dat de markten niet hoeven te rekenen op verdere renteverlagingen of andere stimuleringsmaatregelen, ondanks de turbulentie op de financiële markten, de lage olieprijzen en de zwakke inflatie in de regio. De markt zal vooral letten op eventuele hints van voorzitter Mario Draghi dat de geldkraan later dit jaar wel verder open gaat.

De euro/dollar daalde in aanloop naar het rentebesluit licht naar 1,0893.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen hoger. Altice won 3,8 procent en ASML koerste eveneens 3,8 procent hoger. De toeleverancier van de halfgeleidersector wist woensdag, na een goed ontvangen kwartaalupdate, tegen de trend hoger te koersen en geeft vandaag na opnieuw positieve analistenrapporten een vervolg aan de stijging.

Ahold werd 3,6 procent duurder nadat de grootgrutter voorbeurs inzicht gaf in de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal. Net als bij ASML reageerden de analisten positief. Volgens Rabobank waren de cijfers hoger dan de consensus en bij Bernstein wezen ze op de verhoging van de outlook voor de vrije kasstroom. Dit vergroot de kans volgens de analisten op een aandeleninkoopprogramma na de fusie met Delhaize.

De grootste daler in de AEX was ING Groep met een verlies van 1,4 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor de bank vanwege een neerwaartse bijstelling door de analist van het verwachte dividend. Verder staat de banken er in Europa vandaag sowieso slecht voor na een winstwaarschuwing gisterenavond door Deutsche Bank. De Duitse bank handelde zelfs ruim 8 procent lager vanochtend.

In de AMX ging BE Semiconductor Industries aan kop met een koerswinst van 3,6 procent, gevolgd door Sligro Food Group met 3,3 procent. De resultaten die Sligro over de laatste maanden van 2015 presenteerde, lagen volgens Theodoor Gilissen Bankiers duidelijk boven verwachting. Sligro verhoogde het dividend met 0,10 euro naar 1,20 euro per aandeel op een winst van 1,84 euro per aandeel.

In tegenstelling tot Sligro kregen Grandvision de handen van beleggers niet op elkaar met de kwartaalcijfers. Het aandeel leverde 4,1 procent in na een volgens KBC Securities teleurstellende omzetgroei. Afgelopen kwartaal kwam de uitbater van optiekketens uit op een vergelijkbare omzetgroei van 2,2 procent, ruim onder de 3,3 procent die KBC voorzag.

Onder de kleinere fondsen daalde Docdata 5,3 procent en won Kiadis Pharma 3,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen