Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 januari 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs heeft de goede lijn van donderdag een vervolg gegeven. Vrijdag tegen het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 2,8 procent hoger op 417,71 punten, in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

Donderdag koersten de beurzen mondiaal hoger op de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. De bankier liet weten bij de volgende rentevergadering in maart het monetaire beleid te evalueren en indien nodig te herzien.

"Draghi hint op actie in maart", zo stelden marktanalisten van Rabobank

Portefeuillemanager Ben Emons van het Amerikaanse Leader Capital verwacht dat de ECB in maart het maandelijkse opkoopprogramma zal uitbreiden met bankobligaties, zoals coco’s. Ook zal de centrale bank het huidige niveau van 60 miljard euro aan maandelijkse opkopen verhogen met nog eens 10 miljard tot 15 miljard euro, aldus Emons, en wordt de depositorente verlaagd van 0,30 procent negatief naar 0,40 procent negatief.

De euro/dollar daalde vrijdag verder naar 1,0837. Olie zette de rit naar boven door. Maart-futures op West Texas Intermediate stegen 4,1 procent en die op Brent zelfs 4,9 procent.

Stijgers en dalers
In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld met als koploper Royal Dutch Shell. De indexzwaargewicht steeg 5,5 procent naar 18,39 euro. Unibail-Rodamco werd 3,8 procent meer waard en Randstad werd 3,4 procent duurder.

Delta Lloyd leverde een half procent in en Philips handelde vrijwel vlak. De verkoop van een belang van circa 80 procent in Lumileds door Philips ketste af, doordat de Amerikaanse toezichthouder geen toestemming verleende. Philips gaf aan met andere partijen in gesprek te gaan maar analisten van zowel Kepler Cheuvreux als ING voorzien dat dit tot een lagere verkoopprijs zal leiden, als een verkoop al lukt onder de huidige marktomstandigheden, aldus analist Marc Zwartsenburg van ING.

In de AMX koersten alle fondsen, met uitzondering van USG People, hoger. Oliedienstverlener SBM Offshore had de wind het meest in de rug en won 7,2 procent. Fagron werd 5,2 procent duurder. USG People, waar een overnamebod op ligt, daalde 0,1 procent. TenCate werd 0,4 procent duurder.

Ook in de AScX stonden vrijwel alleen maar stijgingen op de borden. Een van de grootste stijgers was Nedap, nadat deze de verwachtingen voor 2015 opwaarts bijstelde. Desondanks stelde SNS Securities dat het geen fantastisch jaar is geweest voor het bedrijf uit Groenlo. Dit jaar belooft volgens de marktvorser evenwel beter te worden. Het fonds werd 3,4 procent duurder. DPA Group leverde 2,3 procent in.

Leren beleggen

Live koersen