Redactie ABM Financial News - Woensdag 20 januari 2016, 11:55 uur

De Europese beurzen staan woensdag stevig onder druk. De AEX leverde 3,0 procent in op 395,67 punten, waarmee de index in een vergelijkbaar tempo daalde als de omringende beurzen.

"Een algeheel gebrek aan vertrouwen", zo kenschetste vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten het sentiment onder beleggers.

Op het sentiment drukken volgens Manie de olieprijs, waar de daling "maar niet ten einde lijkt te komen", en de zorgen om China. Vooral de impact van de groeivertraging in China op de export van multinationals naar China zorgt voor onrust in de markt, aldus de vermogensbeheerder.

Olie daalde woensdag verder in prijs. Februari-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 2,7 procent naar 27,69 dollar en een vat Brent werd 2,1 procent goedkoper op 28,16 dollar. De euro/dollar steeg wat in waarde naar 1,0928.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden op ASML na alle fondsen stevig in het rood. ASML won 2,4 procent nadat de markt de kwartaalcijfers van de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie goed ontvingen. Analisten waren overwegend te spreken over de resultaten in de laatste maanden van het jaar. De vooruitzichten voor het lopende kwartaal waren een tegenvaller, maar de marktvorsers wezen er op dat het tweede kwartaal een stuk beter zal worden. ASML kondigde daarnaast een dividendverhoging aan en een nieuw aandeleninkoopprogramma.

De grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een verlies van 7,1 procent. De staalreus was de afgelopen dagen juist een uitblinker. Altice verloor 6,3 procent. Royal Dutch Shell behoorde echter ook tot de grootste dalers met een koersverlies van 5,9 procent op 16,88 euro. De voorlopige cijfers van de oliereus, die volgens Nomura grofweg in lijn met de verwachtingen waren, stelden beleggers teleur. Volgens Manie van Mijn-Effecten kan het aandeel technisch gezien zelfs nog terugvallen naar 15 euro.

In de AMX wisten alleen BE Semiconductor Industries en Sligro Food Group in het groen te komen. Besi steeg 0,4 procent en Sligro 0,3 procent. Fagron was de grootste daler met een verlies van 5,3 procent. Oliedienstverlener SBM Offshore leverde 3,8 procent in en sectorgenoot Fugro werd 3,6 procent minder waard.

Onder de kleinere fondsen werd Heijmans 3,6 goedkoper en Neways Electronics 4,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen