Redactie ABM Financial News - Maandag 18 januari 2016, 17:21 uur

ASML heeft in de laatste maanden van 2015 aan de eigen verwachtingen voldaan, ondanks de recente tegenwind in de halfgeleidersector. Dit verwachten analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Bij de laatste kwartaalcijfers gaf ASML aan voor het vierde kwartaal te mikken op een omzet van ongeveer 1,4 miljard euro met een brutomarge van circa 45 procent.

Daarmee zou de omzet krap 10 procent lager uitkomen dan in het derde kwartaal, toen dit 1.549 miljoen euro was. CEO Peter Wennink gaf bij de laatste cijferpresentatie dan ook aan dat de investeringen van klanten op het vlak van foundry "licht voorzichtiger" zijn geworden dan ten tijde van de halfjaarcijfers, toen het nog voorzag dat het vierde kwartaal vergelijkbaar zou zijn met het derde kwartaal.

In de afgelopen weken kwamen grote klanten als Intel en TSMC al door met cijfers en die gaven volgens SNS Securities per saldo een neutraal signaal af voor ASML.

SNS wees er op dat de investeringsplannen van Intel voor 2016 wat lager uitvielen dan verwacht, maar dat TSMC juist aangaf meer te investeren dan de analisten vooraf hadden ingeschat.

Indien ASML aan de eigen omzetverwachting voor het vierde kwartaal voldoet, dan is de omzet in 2015 met zo’n 7 procent gestegen. "Een erg goed jaar", aldus CFO Wolfgang Nickl.

Naast de cijfers zal de markt opnieuw letten op uitspraken van ASML over de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Tijdens een recente bijeenkomst georganiseerd door Barclays bleek dat ASML nog altijd vertrouwen heeft dat het tegen het einde van 2016 met EUV op een productiesnelheid van 1.500 wafers zit.

Analisten van de Britse bank menen dat ASML succesvol zal zijn met EUV, de vraag is dan ook niet of, maar wanneer dit gebeurt. "Negatievelingen zullen de in de komende twee jaar bakzeil halen", aldus de marktvorsers.

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren. De top van de Veldhovense onderneming gelooft dat deze omzetdoelstelling evenwel eerder gerealiseerd kan worden. Analisten mikken volgens Bernstein voor 2016 gemiddeld op ruim 6,6 miljard euro aan omzet voor ASML.

Analisten van Liberum waarschuwden evenwel dat de halfgeleidersector te maken krijgt met lagere investeringen, een situatie die naar verwachting tot en met 2018 zal duren. Als gevolg hiervan zal de omzetontwikkeling van ASML volgens Liberum onder druk komen te staan. Liberum gelooft niet dat EUV de omzetgroei van ASML zal versnellen, in tegenstelling tot de algemene marktverwachting, en hanteert daarom een verkoopadvies. Barclays, Bernstein en SNS Securities vinden ASML echter koopwaardig.

ASML maakt woensdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Maandagmiddag handelde het aandeel op een licht lager Damrak 0,9 procent hoger op 72,40 euro.

Leren beleggen

Live koersen