Redactie ABM Financial News - Dinsdag 5 januari 2016, 16:12 uur

Beleggers kunnen hun investering in het Nederlandse expressconcern TNT Express in 2016 naar alle waarschijnlijkheid verzilveren door in te gaan op het bod van de Amerikaanse sectorgenoot FedEx.

Met een koers van rond de 5,50 euro op 1 januari 2015 zal de in 2016 uit te keren 8,00 euro per aandeel op een koersstijging van zo'n 31 procent uitkomen, maar een daling representeren in vergelijking tot de koers bij de verzelfstandiging van het concern in 2011. Na de afsplitsing van PostNL heeft TNT Express nooit een nettowinst gerapporteerd.

Begin 2015 leek er niet spoedig een einde aan deze verliesgevende trend te komen, terwijl CEO Tex Gunning op de beleggersdag in februari 2015 duidelijk maakte dat de nieuwe focus van TNT Express, naar een Europees wegennetwerk met aandacht voor het midden- en kleinbedrijf, zich pas zal uitbetalen over een aantal jaren.

Het Amerikaanse FedEx voelde zich echter aangesproken, aangezien dat concern tot dan toe een sterke Europese positie via grondlevering ontbeerde. Met de inlijving van TNT zal FedEx echter een marktaandeel van zo'n 22 procent verkrijgen. Daarmee komt FedEx net achter het Amerikaanse UPS, terwijl DHL, onderdeel van Deutsche Post, de dominante Europese speler blijft qua marktaandeel.

De overname van TNT was in zes weken tot stand gekomen via een brief die door het bestuur een week na TNT's beleggersdag van 18 februari werd ontvangen, tot een akkoord vlak voor middernacht op Tweede Paasdag. Uiteindelijk werd TNT door de Amerikanen gewaardeerd op 4,4 miljard euro.

Het gebrek aan aandacht voor de e-commerce markt, waar het TNT Express bestuur geen heil inzag, en waar FedEx juist mogelijkheden voor de Europese expressmarkt ziet, werd niet als obstakel gezien, zei David Binks, bij FedEx verantwoordelijk voor de expressdiensten in Europa, Midden-Oosten en Afrika.

De aangekondigde overname, die dinsdag 7 april in het Hilton hotel door het FedEx en TNT Express bestuur werd toegelicht, kan als duidelijk hoogtepunt worden beschouwd in 2015.

Een van de tegenvallers betrof de bekendmaking van de Europese mededingingswaakhond een diepgaand onderzoek te openen naar de overname, vanwege zorgen over onvoldoende concurrentie in een aantal Europese markten. Kritische geluiden werden in een later stadium verder aangewakkerd door rivaal UPS, die zijn poging tot overname van TNT Express in januari 2013 zag mislukken door Europese mededingingsbezwaren.

Een overname door UPS had aandeelhouders van TNT meer opgeleverd, namelijk 9,50 euro per aandeel, maar "dit is de realiteit", zei president-commissaris Antony Burgmans van TNT, terwijl hij aandeelhouders overtuigde van de overname door FedEx tijdens de daarvoor bestemde vergadering in oktober. Burgmans benadrukte daarbij dat TNT in de onderhandelingen het bod juist had weten te verhogen van 7,00 naar 8,00 euro per aandeel.

Na het overnamebod van FedEx overheerste bij de jaarvergadering van TNT Express, slechts een dag later, de teleurstelling bij sommige particuliere beleggers over het plotseling veranderende toekomstperspectief van het logistieke bedrijf.

"We waren benieuwd wat het zou gaan worden, we hadden het gevoel dat TNT de goede weg was ingeslagen", zei de 59-jarige heer Swinkels over de strategie die het bedrijf zes weken geleden daarvoor uiteenzette. "En nu stopt de toekomst bij het bod. Misschien was de beurskoers wel naar 10 euro opgelopen".

De lage olieprijs en de sterke dollar zorgden voor de ideale omstandigheden om een bod uit te brengen op TNT Express, zei CEO David Bronczek van FedEx Express, het omvangrijkste onderdeel van FedEx, in een toelichting op het bod in april 2015.

Neerwaarts risico voor de beurskoers bleef voor TNT Express in 2015 beperkt, ook na een winstwaarschuwing in het najaar als gevolg van wereldwijde economische onrust, omdat de overname overheersend was, stelden analisten. De koers schommelde het gehele jaar net onder de door FedEx geboden 8,00 euro.

TNT Express is nog in afwachting van goedkeuring voor de overname van diverse buitenlandse mededingingsautoriteiten. Vermoedelijk kunnen aandeelhouders evenwel nog dit komende halfjaar uitbetaling van het bod tegemoet zien.

Op een groen Damrak koerste TNT Express dinsdag onveranderd op 7,77 euro.

Leren beleggen

Live koersen