Redactie ABM Financial News - Donderdag 24 december 2015, 13:27 uur

Royal Mail brengt op korte termijn een overnamebod uit op PostNL. Dit schreef de Britse krant The Daily Mail woensdagavond op basis van bronnen.


Het Britse postbedrijf zou per aandeel PostNL een bedrag van 5 euro willen betalen, wat neerkomt op een overnamesom van circa 2 miljard euro.

Hoewel de aankondiging van een overname eventueel nog voor Kerstmis plaatsvindt, noemde de Britse krant het waarschijnlijker dat het bod pas begin volgend jaar bekend wordt gemaakt.

Met de overname van PostNL wil Royal Mail de druk op omzet door de steeds maar dalende postvolumes verlichten. Volgens The Daily Mail zou ook Deutsche Post geïnteresseerd zijn in de activiteiten van PostNL.

Analist Marc Zwartsenburg van ING noemde een overnamebod van Royal Mail op PostNL "zeker mogelijk", gelet op de strategische voordelen van een samengaan. Zo zijn de pakketactiviteiten van PostNL volgens de marktvorser 'state-of-the-art' en zal een overname ook het negatieve eigen vermogen van het Nederlandse postbedrijf wegnemen, de reden dat er momenteel geen dividend kan worden uitgekeerd. De analist wees er daarbij ook op dat PostNL deze zomer de Britse activiteiten reeds heeft afgestoten.

Een overnamebod van 5 euro per aandeel geeft volgens de marktvorser "een mooie premie" van 53 procent op de slotkoers van woensdag. Zwartsenburg waardeert PostNL evenwel op 5,30 euro per aandeel en hanteert vanwege de onderwaardering van het fonds een koopaanbeveling voor PostNL. Ook staat het postbedrijf op de favorietenlijst van ING.

Het aandeel PostNL noteerde donderdag op een vrijwel vlak Damrak 5,1 procent hoger op 3,43 euro.

Leren beleggen

Live koersen