Redactie ABM Financial News - Maandag 28 december 2015, 15:01 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening, vooral door hernieuwde druk op de olieprijzen. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden grofweg een half uur voor de openingszoemer tot een half procent in het rood.

De olieprijzen kwamen volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus extra onder druk te staan nadat bekend werd hoe het huishoudboekje van Saoedi-Arabië er voor staat. Vanwege het tekort hoeft de markt er volgens Schutte niet op te rekenen dat het land de olieproductie zal terugschroeven.

Buiten de olieprijs is het volgens Schutte "windstil", zowel op de aandelenmarkten, als ook op de obligatie- en valutamarkten. "Nauwelijks handel", aldus de beleggingsadviseur die ook voor de komende dagen weinig beweging voorziet.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0976 en olie daalde weer flink in prijs. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate werd 2,7 procent goedkoper op 37,07 dollar en een vat Brent werd 2,4 procent lager verhandeld op 36,97 dollar.

"Prijzen in de komende twee weken zullen niet indicatief zijn voor de lange termijn trend in 2016. Volumes zullen laag blijven vanwege de vakantieperiode", zei analist Daniel Ang van Phillip Futures.

Ang verwacht dat zowel de olievoorraden als de olieplatforms in de Verenigde Staten zullen afnemen, maar de prijzen desondanks toch verder kunnen dalen, aangezien Amerika waarschijnlijk begint met het exporteren van olie en ook Iran, nu de Westerse sancties zijn ingetrokken, weer olie zal exporteren.

MasterCard Advisors SpendingPulse meldde volgens zakenzender CNBC verder dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen afgelopen maand 7,9 procent zijn gestegen, onder meer door een sterke online verkoop.

De Amerikaanse farmaceut Valeant daalde zo’n 6 procent nadat bekend werd dat CEO Michael Pearson voorlopig afwezig zal zijn vanwege, niet nader gespecificeerde, medische problemen.

De beursagenda is voor vanmiddag leeg.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot donderdag na een verkorte handelsdag in verband met Kerstmis 0,2 procent lager op 2.060,98 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent naar 17.552,17 punten en de Nasdaq dikte 0,1 procent aan en steeg daarmee naar 5.048,49 punten.

Leren beleggen

Live koersen