Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 december 2015, 12:10 uur

De Europese beurzen reageren goed op de woensdagavond aangekondigde renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. De AEX handelde aan het einde van de ochtend 2,3 procent hoger op 443,57 punten.

"Op de kop zeven jaar na de laatste renteverlaging in de vorige cyclus, luidde de Amerikaanse Fed gisterenavond de ommekeer in", aldus analist Mathias van der Jeugt van KBC.

De Fed verhoogde woensdag conform verwachting voor het eerst in meer dan negen jaar tijd de rente met 0,25 procentpunt, vanaf het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent. Het besluit werd unaniem genomen door de centrale bank.

Volgens marktanalist Emile Cardon worden de Europese beurzen vanochtend verder aangejaagd door een zwakkere euro. De euro/dollar handelde op 1,0846. Woensdag bij het sluiten van de markt was dit 1,0939.

De daling van de Duitse Ifo index was een lichte tegenvaller, aldus Cardon, maar de markt reageerde hier volgens de analist nauwelijks op.

Nu de onzekerheid over een eerste renteverhoging is weggenomen meent Cardon dat de eindejaarsrally is begonnen.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden alle fondsen hoger. Koplopers waren de verzekeraars. Aegon steeg 5,6 procent in waarde en Delta Lloyd koerste 11,0 procent hoger. Verzekeraars profiteren van een hogere rente, vooral Aegon dat een groot deel van de omzet realiseert in Amerika.

Verder stelde De Nederlandsche Bank dat de Nederlandse verzekeraars klaar zijn voor Solvency II. De gemiddelde solvabiliteitsratio van de Nederlandse verzekeringssector op basis van het nieuwe toezichtraamwerk ligt ruim boven de wettelijke norm van 100 procent. Ook de kwaliteit van het aanwezige kapitaal is volgens DNB "over het algemeen goed". Het Financieele Dagblad schreef daarnaast dat de overnamegeruchten in de sector aanzwellen. Vooral een overname van Delta Lloyd door ASR prikkelt de fantasie.

In de AMX deden de koplopers het nog beter. Het geplaagde Fagron zette de opmars van woensdag voort en steeg 11,1 procent in waarde. Galapagos deed het nog een stapje beter met een koersstijging van 12,0 procent nadat het in Gilead Sciences een nieuwe parter vond. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities sprak van een sterke partner en een vooruitbetaling die met 725 miljoen dollar flink boven verwachting ligt.

TenCate leverde 0,6 procent in. Na afloop van de aanmeldingstermijn voor het bod op TenCate bleek ruim minder stukken aangemeld dan de ondergrens die het biedende consortium hanteerde. De kans dat de overname niet doorgaat, is volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers "duidelijk verder toegenomen". Bij een afketsen rekent de marktvorser op een koersval tot circa 20 euro.

De andere daler in de AMX was Arcadis met een verlies van 4,2. ING trok het koopadvies voor het advies- en ingenieurskantoor in vanwege het onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten naar het São Francisco watermanagementproject in het noorden van Brazilië. Arcadis Logos is via een consortium met Concremat actief als programmamanager van het project. "Niets is bewezen", zo benadrukte analist Quirijn Mulder, die er rekening mee houdt dat er ook nooit iets bewezen zal worden, maar volgens de analist leert de ervaring dat dit soort zaken in ieder geval voor maanden van onzekerheid zorgen. Mulder verwacht dat de kwestie de komende maanden evenwel impact zal hebben op de koersontwikkeling.

Een opvallende stijger in de AScX was Macintosh Retail Group met een koerswinst van 21,1 procent. Neways Electronics won 5,1 procent, ondanks een koersdoelverlaging van SNS Securities. Stern Groep werd 4,7 procent meer waard nadat aangaf een interim-dividend te zullen uitkeren van 0,25 euro per aandeel.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec werd 4,9 procent meer waard. De op 12 november aangekondigde opdracht in de automotive sector levert over een looptijd van 10 jaar geen 10 miljoen euro aan omzet op, maar circa 20 miljoen euro, zo bleek uit een interne analyse van Rood.

Leren beleggen

Live koersen