Redactie ABM Financial News - Maandag 28 december 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft na een groene opening de weg omlaag ingezet. De AEX noteerde rond de klok van elf uur 0,4 procent lager op 442,44 punten.

"De beurzen zoeken sukkelend het einde van het jaar op," aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Van Eerden zag vanochtend weinig nieuws van betekenis en verwacht ook een beperkte nieuwsstroom in de komende dagen. Desondanks denkt de vermogensbeheerder wel dat er ruimte is voor de AEX om nog enkele puntjes te pakken, ondanks het gebrek aan aanjagers.

De beurzen in Azië handelden vanochtend overwegend lager, waarbij de beurs in Japan een positieve uitzondering was. Maandag bleek dat de voorlopige industriële productie in Japan voor november daalde met een procent, terwijl volgens marktanalist Ron Van der Does van IG een daling van slechts een half procent werd verwacht. Positief was echter dat voor december en vooral januari weer een stijging werd voorzien. De detailhandelsverkopen vielen met een daling van procent op maandbasis zelfs "fors" lager uit, zo stelde IG. "De cijfers benadrukken nog maar eens dat de stimuleringsmaatregelen in Japan nog een tijd zullen aanhouden," aldus Van der Does. Verder daalde het handelstekort van Japan flink dankzij een sterkere afname van de import dan de export en daalde het prijspeil eveneens licht.

De beursagenda is voor vandaag leeg. Deze week volgen nog de inflatiecijfers uit Spanje, de Nederlandse producentenprijzen en de aanstaande huizenverkopen in Amerika. De wekelijkse data over de olievoorraden kan bovendien voor beweging zorgen. Donderdag houden veel beurzen de deuren gesloten in verband met Oudejaarsdag, terwijl andere aandelenmarkten zoals Amsterdam de boeken na een verkorte handelssessie pas dichtklappen. Vrijdag blijven alle schermen op zwart in verband met de viering van het nieuwe jaar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0978.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 10 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Boskalis dat 0,9 procent bijschreef. Het volatiele OCI won 0,8 procent. De onderneming diende donderdag een voorlopige prospectus in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission in verband met de voorgenomen fusie met CF Industries. Verder maakten OCI en CF Industries bekend dat het fusiebedrijf niet in het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland zal worden gevestigd. Dit vanwege nieuwe maatregelen die Amerika aankondigde om fiscale sluiproutes af te snijden.

ASML Holding volgde OCI op de voet met een plusje van eveneens 0,8 procent.

Tot de grootste dalers onder de hoofdfondsen behoorden de grondstoffengerelateerde fondsen. ArcelorMittal zag 3,0 procent aan beurswaarde verdampen. Royal Dutch Shell verloor 1,6 procent. Vanochtend stonden de olieprijzen opnieuw onder druk. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate en een vat Brent werden circa 1,7 procent goedkoper.

In de Midkap was het Fagron dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,0 procent. Het aandeel gaf dit jaar echter al bijna 79 procent van de beurswaarde prijs. Arcadis was echter de grootste stijger met 2,8 procent. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau breidde met een syndicaat van banken een bestaande doorlopende kredietfaciliteit uit en verlengde de faciliteit tot ten minste 2020. Onder de nieuwe afspraken heeft Arcadis een kredietfaciliteit van 300 miljoen euro, die in eerste instantie afloopt in december 2020 en een oude faciliteit van 150 miljoen euro vervangt. BAM Groep won 1,1 procent.

PostNL moest vanochtend de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,0 procent. Vorige week kwam er overnamefantastie in het fonds door een artikel in The Daily Mail. De kans dat Royal Mail daadwerkelijk een overnamebod op PostNL zal uitbrengen, is volgens analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux echter zeer onwaarschijnlijk. NSI koerste 1,0 procent lager, terwijl TenCate een pas op de plaats maakte. De Vereniging van Effectenbezitters stelde vanochtend dat TenCate eerder met de cijfers over het boekjaar 2015 moet komen, zodat beleggers het overnamebod van het consortium beter op waarde kunnen schatten. De publicatie van de resultaten over het afgelopen jaar staat officieel pas voor februari gepland, maar de aanmeldperiode voor het overnamebod sluit reeds op 14 januari.

Onder de kleinere fondsen won Ordina 3,3 procent. Van Eerden kon hiervoor geen verklaring geven. DPA Group gaf 3,5 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen