Redactie ABM Financial News - Woensdag 23 december 2015, 12:10 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdag de wind flink in de rug. De AEX noteerde aan het einde van de ochtendhandel 2,1 procent hoger op 440,10 punten, waarmee het Damrak beduidend beter presteerde dan de omringende beurzen.


De AEX profiteerde volgens portefeuillemanager Jacob Jurg van Trade Wind Capital onder meer van een herstel van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met 4,4 procent. Jurg schreef dit vooral toe aan uitspraken van de oliereus dinsdagmiddag over de houdbaarheid van het dividend en het verlagen van de investeringen, zodat de overname van BG Group ook bij een lagere olieprijs rendeert.

Opvallend was volgens Jurg dat vooral de verliezers van dit jaar, zoals Altice, ArcelorMittal, Delta Lloyd en Fagron gevraagd waren. De portefeuillemanager wees er op dat gisteren op Wall Street cyclische fondsen, die dit jaar relatief slecht presteerden, populairder waren dan defensieve fondsen, die in 2015 juist beter presteerden.

"Gezien de volumes laag zijn, kunnen er nog steeds grote uitslagen voorkomen", waarschuwde marktanalist Emile Cardon van Rabobank beleggers.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0925.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle hoofdfondsen, met uitzondering van TNT Express, in het groen. Koploper was ArcelorMittal met een stijging van maar liefst 10,8 procent. Altice en Delta Lloyd stegen respectievelijk 5,9 en 6,7 procent in beurswaarde. Ondanks deze koerswinsten vandaag, meende Jurg dat er toch maar weinig beleggers zullen zijn die met deze floppers van 2015 rendement zullen hebben gemaakt.

TNT Express verloor 0,1 procent. FedEx heeft een bod van 8,00 euro per aandeel op de Nederlandse pakketbezorger uitstaan.

In de AMX domineerde het groen ook de koersenborden. Fagron boekte met een koersstijging van 11,5 procent de grootste winst. Aperam koerste 6,6 procent hoger en de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore werden elk zo’n 5 procent duurder.

USG People, dat dinsdag nog ruim 29 procent hoger sloot na een overnamebod van Recruit, leverde woensdag 0,7 procent in. Daarmee was de uitzender de grootste daler in de Midkap.

Onder de kleinere fondsen maakte Macintosh Retail Group, dat gisteren uitstel van betaling kreeg toegezegd, 27,1 procent. Heijmans werd 3,6 procent duurder. FMR verhoogde het belang in de bouwer van 2,76 naar 3,04 procent. Wessanen was de grootste daler met een verlies van 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen