Redactie ABM Financial News - Donderdag 15 oktober 2015, 15:05 uur

Wall Street stevent donderdag af op een hogere opening. Futures op de S&P 500, de Dow Jones en technologiebeurs Nasdaq noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,7 procent in het groen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus zag dat de futures zich eerder vandaag optrokken aan een positiever gestemd Azië, waarna vervolgens enkele bedrijfscijfers uit Amerika volgens de marktvorser de hogere futures verder ondersteunden. Schutte noemde de kwartaalcijfers van Citigroup meevallend, terwijl Goldman Sachs beneden verwachting presteerde in het afgelopen kwartaal. Ook afnemende vrees voor een renteverhoging zorgt voor een positiever sentiment op de beurzen, aldus de beleggingsadviseur.

Volgens het Beige Book van de Federal Reserve, dat woensdagavond werd gepresenteerd, groeide de Amerikaanse economie in een bescheiden tempo. Twee regio's zagen evenwel de groei vertragen en was er zelfs één regio die een kleine krimp kende. De dure dollar werd door meerdere districten genoemd als rem op de groei. De berichtgeving lijkt ruimte te geven aan de Fed om te wachten met een renteverhoging.

Donderdag werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in Amerika in de week eindigend op 10 oktober met 7.000 daalde. Ook de consumentenprijzen daalden. In september daalden de prijzen met 0,2 procent op maandbasis. Dit was vooral het gevolg van opnieuw een sterke afname van de energieprijzen. De kerninflatie steeg. Schutte noemde de cijfers omtrent de steunaanvragen "sterk", waarbij de consumentenprijzen volgens hem in lijn der verwachting uitvielen.

Verder werd vandaag bekend dat de marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York in oktober het minder slecht deden dan een maand eerder.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1382.

Beleggers krijgen vandaag verder nog inzicht in onder meer de wekelijkse olievoorraden en de Philadelphia Fed index van oktober. Nabeurs volgen nog de kwartaalcijfers van oliedienstverlener Schlumberger en Mattel.

Olie leverde vandaag in. Een november-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,2 procent naar 46,08 dollar en een vat Brent daalde 0,7 procent op 48,89 dollar.

Bedrijfsnieuws
Woensdag nabeurs bleek dat Netflix in het derde kwartaal de winst opnieuw onder druk zag staan, maar dat het aantal gebruikers evenwel licht boven verwachting groeide. In totaal kwamen er afgelopen kwartaal 3,62 miljoen nieuwe abonnees bij, waardoor er inmiddels in totaal iets meer dan 69 miljoen consumenten gebruik maken van Netflix. De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 29 miljoen dollar, flink minder dan de 59 miljoen dollar een jaar eerder en ook 2 miljoen dollar minder dan Netflix bij de halfjaarcijfers voorzag. Voor het vierde kwartaal voorziet Netflix een groei van maar liefst 5,15 miljoen gebruikers, waardoor er aan het einde van dit jaar meer dan 74 miljoen gebruikers zullen zijn. Beleggers reageerden, zeker in eerste instantie, flink negatief op de cijfers van de videodienst. Voorbeurs handelt het fonds 3,3 procent lager.

Vannacht gaf Garmin een winstwaarschuwing af, omdat de Amerikaanse navigatiespecialist en concurrent van TomTom een zwakker dan voorzien derde kwartaal achter de rug heeft. Negatieve wisselkoersen drukten met 52 miljoen dollar op een omzet van 680 miljoen dollar. Voor heel 2015 mikt Garmin nu op een omzet van 2,8 miljard dollar, waar het eerder nog uitging van 2,9 miljard dollar. Met een verwachte marge van 53,3 procent resulteert dit in een winst per aandeel van ongeveer 2,25 dollar. De vorige winstraming lag op 2,65 dollar en een eerste raming bedroeg zelfs 3,10 dollar per aandeel.

UnitedHealth zag de omzet het afgelopen kwartaal flink groeien. De omzetstijging was voor een belangrijk deel te danken aan Optum, dat met een omzetgroei van 60 procent op jaarbasis ruim 19 miljard dollar bijdroeg aan de omzet van UnitedHealth. De nettowinst van de zorgverzekeraar was met 1,6 miljard dollar vrijwel gelijk aan een jaar eerder.

De twee banken Citigroup en Goldman Sachs kwamen vandaag eveneens met kwartaalcijfers. De eerstgenoemde zag de winst flink toenemen door lagere juridische kosten, terwijl Goldman Sachs de winsten juist onder druk zag staan vanwege een lager activiteitenniveau en druk op prijzen van verschillende beleggingscategorieën.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot woensdag 0,9 procent lager op 16.924,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor een half procent op 1.994,24 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,3 procent goedkoper op 4.782,85 punten.

Leren beleggen

Live koersen