Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 oktober 2015, 15:02 uur

Wall Street gaat donderdag vermoedelijk lager van start. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index tot 0,4 procent in het rood.

Vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten ziet een afwachtende houding onder beleggers. “Alle ogen zijn gericht op de kwartaalcijfers van Alcoa van vanavond. In hoeverre heeft het bedrijf last gehad van de economische tegenwind? Het antwoord daarop zal het beurssentiment in de komende dagen bepalen,” aldus Manie.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek donderdag verder dat de eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 oktober met 13.000 zijn gedaald tot 263.000. Het aantal verlengde steunaanvragen liep evenwel op met 9.000 tot 2.204.000. Manie noemde de cijfers “niet verrassend” en zullen van weinig invloed zijn op de beursdag in Amerika.

In Europa drukten volgens Rabobank tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland op het sentiment. In augustus daalde de omzet in de Duitse industrie met 1,3 procent op maandbasis, na een neerwaarts bijgestelde groei van 1,4 procent in juli. De binnenlandse vraag liep daarbij met 0,9 procent terug, terwijl buitenlandse klanten 1,8 procent minder omzet realiseerden.

In Azië heropende de beurs in Shanghai na een week de deuren met een winst van 3,0 procent, waarmee de tussentijdse mondiale koersrally werd verdisconteerd. Op de overige Aziatische beurzen liepen de uitslagen uiteen van een verlies van 1,0 procent voor de Japanse Nikkei index tot een winst van 0,2 procent voor de beurs in Sydney.

De euro/dollar noteerde op 1,1257. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1242.

Olie had de wind in de rug. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,0 procent naar 48,26 dollar en een vat Brent dikte eveneens 1,0 procent in prijs aan naar 51,85 dollar.

Vanavond staan de notulen van de laatste monetaire vergadering van de Federal Reserve op de agenda.

Na het slot van Wall Street staan de kwartaalcijfers van aluminiumconcern Alcoa geagendeerd, waarmee het Amerikaanse cijferseizoen traditioneel wordt afgetrapt. Met name komende week staan een rits aan bedrijfscijfers op de rol, met onder meer een flink aantal grootbanken, Johnson & Johnson, Intel Corporation en Schlumberger.

Slotstanden
De Dow Jones index eindigde woensdag 0,7 procent hoger op 16.912,29 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,8 procent op 1.995,83 punten en technologiebeurs Nasdaq besloot de dag zelfs met een koerswinst van 0,9 procent op 4.791,15 punten.

Leren beleggen

Live koersen