Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 oktober 2015, 14:57 uur

Wall Street zal woensdag vermoedelijk licht lager openen. Futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Vandaag stonden de nodige bedrijfscijfers op de rol. Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld noemde de cijfers van financiële waarden JPMorgan Chase, BlackRock en Bank of Amerika "positief", maar de markt zal daar volgens de marktvorser niet of nauwelijks op reageren. "Het wachten is op de cijfers die nog moeten komen," aldus Van Eerden.

In navolging van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase, die dinsdag nabeurs reeds meldde een "behoorlijk" kwartaal achter de rug te hebben met een winststijging van 22 procent, volgden voorbeurs meer financiële waarden. Ook Bank of America zag de winst op jaarbasis stijgen. Leed de bank in het derde kwartaal van vorig jaar nog een verlies van 0,2 miljard dollar, in het afgelopen kwartaal boekte de bank een nettowinst van 4,5 miljard dollar. Vermogensbeheerder BlackRock zag de winst evenwel onder druk staan, mede vanwege hogere belastingen.

Verder liep de omzet van Delta Airlines in het afgelopen kwartaal iets terug vanwege de dure dollar en onzekerheid over de wereldeconomie, maar steeg de winst door de lage olieprijs. Intel liet dinsdagavond nabeurs weten de eigen omzetverwachtingen voor het derde kwartaal wist te hebben overtroffen.

In Amerika bleek verder dat de detailhandelsverkopen in september zijn gestegen, na een pas op de plaats een maand eerder. Van Eerden noemde het resultaat in lijn met de verwachting. "Er blijkt nog steeds groei, maar minder spectaculair dan voorheen". De producentenprijzen daalden afgelopen maand met 0,5 procent.

Verder is er deze week veel aandacht voor de ontwikkeling van het consumentenprijspeil in de verschillenden delen van de wereld. Vanochtend bleek dat de consumentenprijzen in Italië en China in september minder sterk stegen, terwijl het prijspeil in Frankrijk een pas op de plaats maakte. Donderdag staat in Amerika de inflatie op de rol. "Voor landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die op weg zijn naar een renteverhoging, trekken de markten nu al snel de conclusie dat die renteverhoging ‘sine die’ dreigt te worden uitgesteld," aldus analist Peter Wuyts van KBC. "Voor landen zoals China en de eurozone klinkt dan al gauw de roep om meer monetaire stimulus."

Vanavond staat verder het Beige Book op de rol, dat volgens analisten van Rabobank een afspiegeling van de ontwikkelingen in de verschillende Fed-districten is. Ook de cijfers van Netflix komen voorbij.

De euro/dollar noteerde woensdag rond de klok van drie uur op 1,1438. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1385, na aanvankelijk nog boven de 1,14 te hebben genoteerd. Het muntpaar viel volgens Rabobank evenwel terug nadat James Bullard van de St. Louis-Fed liet weten nog dit jaar te rekenen op een renteverhoging. De centraal bankier meende dat de opkomende markten klaar zijn voor een dergelijke verhoging.

Olie werd vandaag duurder. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,2 procent naar 46,74 dollar en een vat Brent steeg 0,4 procent op 49,42 dollar.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde dinsdag 0,7 procent naar 2.003,69 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.081,89 punten en de Nasdaq gaf 0,9 procent prijs op 4.796,61 punten.

Leren beleggen

Live koersen