Redactie ABM Financial News - Maandag 12 oktober 2015, 18:04 uur

De mondiale vraag naar staal zal dit jaar dalen, maar volgend jaar weer aantrekken. Dit blijkt maandag uit ramingen van de World Steel Association.

Naar verwachting daalt de vraag naar staal dit jaar met 1,7 procent, na een stijging van 0,7 procent in 2014. In 2016 zal de vraag volgens de brancheorganisatie opnieuw met 0,7 procent groeien.

Econoom Hans Jürgen Kerkhoff van World Steel stelde dat "het duidelijk is dat de staalsector op dit moment aan het einde van een lange groeicyclus is gekomen die was gestoeld op de snelle economische ontwikkeling van China".

De groeivertraging in China gaat volgens Kerkhoff gepaard met lage investeringen, turbulentie op de financiële markten en geopolitieke conflicten in veel ontwikkelende markten.

Het bescheiden herstel dat voor 2016 wordt voorzien, is gebaseerd op de assumptie van een stabilisering van de Chinese economie. De brancheorganisatie verwacht dat de Chinese vraag naar staal dit jaar nog met 3,5 procent daalt en volgend jaar met 2,0 procent.

Exclusief China zou de mondiale staalvraag in 2015 met slechts 0,2 procent dalen en in 2016 zelfs met 2,9 procent groeien.

Het lage groeitempo van de staalmarkt zal volgens World Steel duren totdat andere ontwikkelende markten in staat zijn om het stokje over te nemen en een nieuwe groeicyclus in gang te zetten.

Leren beleggen

Live koersen