Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 oktober 2015, 18:17 uur

Het technische beeld van de AEX is in de afgelopen week flink verbeterd. De AEX Trend Index eindigde op 40 procent, tegenover een stand van 16 procent een week eerder. De hoofdgraadmeter in Amsterdam sloot op weekbasis 4,5 procent hoger op 441,65 punten.

Een indexstand van 40 procent betekent dat 10 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) bewogen.

Het technische beeld van Ahold verbeterde afgelopen week sterk, terwijl onder meer Unilever, Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer weer in positief territorium kwamen.

Inmiddels noteert Delta Lloyd nog altijd bijna vijftig procent onder het VG(40). Daarmee kent het fonds het slechtste technische plaatje van alle fondsen uit de AEX.

AEX Trend Index
De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

Historie
In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

"De AEX Trend Index gedraagt zich trendvolgend" constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems.

"Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een 'overbought' of 'oversold' situatie kan ontstaan.

AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

Leren beleggen

Live koersen