Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 oktober 2015, 14:55 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, nadat de voorgaande twee handelsdagen ook al uitmondden in winst. Futures op de S&P 500 index, de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteren een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent hoger.

De aandelenmarkten gaan volgens Laurens Maartens van NBWM hoger van start met dank aan herstellende grondstofprijzen en een wegebbende angst dat de Federal Reserve nog dit jaar de rente gaat verhogen.

Uit de notulen van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank midden september bleek donderdag dat de meeste centraal bankiers van de Fed van mening waren dat een eerste renteverhoging in september dichtbij was, maar dat het verstandig was om de effecten van de mondiale groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten. Het besluit om de rente ongemoeid te laten kwam als een verrassing voor Wall Street en leidde tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten.

Sales trader Gert Berendse van ING sprak van een "draai in de markt" na de vrijgave van de notulen. "De Fed is heel voorzichtig ten aanzien van een renteverhoging ondanks signalen dat de economie herstelt", aldus Berendse, die concludeerde dat de rente nog "lang laag zal blijven".

Valutahandelaar Maartens voorziet verder een zijwaartse markt, gelet op de matig gevulde beursagenda. Later vandaag komen nog cijfers over de Amerikaanse groothandelsvoorraden in augustus naar buiten.

Voorbeurs bleek al dat de Amerikaanse importprijzen in september met 0,1 procent daalden, na een opwaarts bijgestelde krimp van 1,6 procent in augustus. Aanvankelijk stond er voor augustus een min van 1,8 procent in de boeken.

De euro/dollar noteerde op 1,1370. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1274.

Olie had de wind in de rug. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,6 procent naar 50,19 dollar en een vat Brent dikte 0,8 procent in prijs aan naar 53,46 dollar.

Bedrijfsnieuws
Alcoa trapte donderdag nabeurs officieel het Amerikaanse cijferseizoen af met volgens Maartens van NBWM "teleurstellende" resultaten. De aluminiumfabrikant presenteerde een scherpe omzet- en winstdaling als gevolg van onder meer economische tegenwind en lagere aluminiumprijzen. Alcoa herhaalde voor dit jaar een stijging van de vraag naar aluminium te voorzien van 6,5 procent. Het aandeel, dat dit jaar al circa 30 procent prijs gaf, daalde in de elektronische handel voorbeurs 2,9 procent.

Slotstanden
De Dow Jones index eindigde donderdag 0,8 procent hoger op 17.050,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,9 procent op 2.013,43 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot de dag af met een winst van 0,4 procent op 4.810,79 punten.

Leren beleggen

Live koersen