Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 oktober 2015, 16:11 uur

De Amerikaanse centrale bank gaat waarschijnlijk pas in juni 2016 de rente voor het eerst verhogen, om vervolgens elke tweede vergadering de rente verder op te trekken. Dit verwacht econoom Georgette Boele van ABN AMRO.

Aanvankelijk mikte ABN AMRO op een eerste renteverhoging in september van dit jaar, wat later werd uitgesteld naar december.

"Door een latere eerste rentestap ontstaat er meer tijd waarin mogelijk de financiële omstandigheden stabiliseren, de internationale onzekerheden afnemen en de cijfers weer verbeteren", aldus Boele.

Het muntpaar euro/dollar zal volgens de econoom in 2016 richting pariteit bewegen vanwege het uiteenlopende monetaire beleid van de Fed en de Europese Centrale Bank. Eerder voorzag ABN AMRO nog voor dit jaar pariteit van het muntpaar, maar vanwege de onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldeconomie, de financiële markten en de reacties van centrale banken werd het verwachte tijdstip met één jaar uitgesteld.

Voor het vierde kwartaal van dit jaar mikt ABN AMRO op een euro/dollar van 1,12. Vrijdagmiddag werd het muntpaar nog verhandeld op 1,1354.

Leren beleggen

Live koersen