Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 oktober 2015, 15:07 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden rond de klok van drie uur tot 0,7 procent lager.

Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten staan de futures lager, vanwege met name de tegenvallende cijfers uit China vanochtend. Daar daalde de export in september verder met 1,1 procent op jaarbasis, terwijl de import een krimp van maar liefst 17,7 procent liet optekenen. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat de scherpe daling van de import slecht nieuws is voor opkomende- en grondstoffenmarkten, die erg op China gericht zijn.

Ook daalde het vertrouwen in de Duitse economie, mede vanwege het schandaal rondom Volkswagen. Angst voor een nieuwe recessies in Duitsland is volgens onderzoeksinstituut ZEW evenwel niet nodig.

"Tegenvallende macrocijfers uit China en Duitsland zijn vandaag de ingrediënten voor een lagere opening," aldus Manie. Ook de kwartaalcijfers van Johnson & Johnson noemde de vermogensbeheerder "geen feestje".

Vandaag bleek verder uit cijfers van de National Federation of Independent Business dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in september fractioneel is gestegen. De vertrouwensindex steeg op maandbasis van 95,9 naar 96,1 punten, "ruim" onder het gemiddelde van 98 over de afgelopen 42 jaar.

Hoofdeconoom Bill Dunkelberg van NFIB noemde het vooral opvallend dat een toenemend aantal ondernemers moeite heeft om goed personeel te vinden. Dunkelberg verwacht dat dit tot hogere lonen zal leiden. Loondruk is juist datgene wat de Federal Reserve momenteel nog mist. Voldoende loondruk betekent dat de arbeidsmarkt op koers ligt en dat de inflatie in de toekomst zal stijgen.

Later vandaag komen JPMorgan Chase en Intel nog met cijfers over het afgelopen kwartaal. Verder is de agenda voor vandaag leeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1392. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1363.

Olie werd duurder. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,5 procent naar 47,35 dollar en een vat Brent steeg 0,3 procent op 50,03 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal het groeitempo van de mondiale vraag naar olie in 2016 afnemen. De groei zal dalen van 1,8 miljoen vaten per dag in 2015 naar 1,2 miljoen vaten in 2016 en daarmee dichter komen te liggen bij de lange termijn ontwikkeling, aldus het agentschap dinsdag in het oktoberrapport.

Bedrijfsnieuws
Vandaag werd bekend dat AB InBev en SABMiller een akkoord hebben bereikt over een fusie. AB InBev is bereid om 44,00 pond per aandeel SABMiller neer te tellen in contanten, nadat eerder lagere biedingen steeds van de hand werden gewezen.

Johnson & Johnson verhoogde bij de cijfers over het derde kwartaal de outlook voor dit jaar, ondanks dat de omzet in het afgelopen kwartaal onder druk stond door een valutaire tegenwind. De farmaceut rekent inmiddels voor 2015 op een aangepaste winst per aandeel van 6,15 tot 6,20 dollar. Bij de halfjaarcijfers mikte de onderneming nog op een winst van 6,10 tot 6,20 dollar per aandeel. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 7,4 procent op jaarbasis naar 17,1 miljard dollar. Wisselkoerseffecten drukten evenwel met 8,2 procent op de verkopen. De farmaceut liet tevens weten te starten met het inkopen van eigen aandelen tot een bedrag van 10 miljard dollar.

Twitter is daarnaast van plan om 336 werknemers te ontslaan, goed voor 8 procent van het totaal aantal werknemers. De maatregel is onderdeel van een herstructurering die het bedrijf uitvoert. Tegelijk met het aankondigen van de reorganisatie verhoogde Twitter ook de vooruitzichten voor het derde kwartaal.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.017,44 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent naar 17.131,93 punten en de Nasdaq dikte 0,2 procent aan naar 4.838,64 punten.

Leren beleggen

Live koersen