Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 oktober 2015, 18:08 uur

De groeivertraging in de Verenigde Staten en andere ontwikkelde economieën kan een einde maken aan de lange neerwaartse trend in grondstoffen. Dit schreef analist Peter Wuyts van KBC donderdag in een rapport.

Wuyts constateerde afgelopen week een herstelbeweging op de beurzen na een tegenvallend banenrapport uit Amerika. Beleggers menen volgens de analist dat daarmee een beslissing van de Federal Reserve om de rente te verhogen, op de lange baan zou worden geschoven. Een soepel monetair beleid resulteert "meestal" in een verzwakking van de dollar en daarmee "op termijn" in een hogere inflatie, zo beredeneerde Wuyts.

"Goud en grondstoffen worden traditioneel gezien als een bescherming tegen inflatie. Als de dollar daalt, stijgen goud en grondstoffen dikwijls en omgekeerd", wees de analist van KBC op "een bepaalde marktlogica" om "minder negatief te worden over grondstoffen".

Volgens KBC blijft het evenwel nog te vroeg om te stellen dat het einde van de lange neerwaartse trend in grondstoffen definitief in zicht is. “Voor een volgehouden herstel van de grondstoffenmarkten blijft de verhouding tussen vraag en aanbod belangrijk. Daarvoor moet de vraag herstellen of het aanbod inkrimpen", aldus Wuyts.

Leren beleggen

Live koersen