Redactie ABM Financial News - Maandag 5 oktober 2015, 14:59 uur

Wall Street zal de koerswinst van vrijdag een vervolg geven. Ruim een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index ruim een half procent in het groen.

Menig analist houdt er na het teleurstellende banenrapport van afgelopen vrijdag rekening mee dat de Federal Reserve dit jaar helemaal de rente niet meer zal verhogen.

"Het VS arbeidsmarktrapport, dat vrijdag werd gepubliceerd, was over de hele lijn zwak", aldus analist Piet Lammens van KBC. Analist Philip Marey van Rabobank sprak zelfs van een "ronduit zwak rapport" en stelde dat een renteverhoging in oktober "ondenkbaar" is. Econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO meent dat voor een renteverhoging in december veel zal afhangen van de komende banenrapporten.

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 142.000 en de werkloosheid bleef op 5,1 procent. Daarmee was de banengroei flink lager dan voorzien en daarbij werd ook de groei in de voorgaande maanden nog eens neerwaarts bijgesteld.

De agenda voor vanmiddag is vrijwel leeg. Beleggers wachten op de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector.

Verder meldde Twitter dat Jack Dorsey, conform verwachting, permanent zal aanblijven als CEO. Dorsey volgde in juni Dick Costolo op, maar aanvankelijk zou Dorsey slechts aanblijven tot er een geschikte opvolger gevonden was. Twitter opent de handel naar verwachting krap een procent hoger.

Alcoa tekende een contract met Airbus ter waarde van zo’n 1 miljard dollar voor het leveren van met name titanium aan de vliegtuigbouwer. Het aandeel Alcoa wint vermoedelijk 1,6 procent bij opening.

De activistische aandeelhouder Trian Fund Management nam voor 2,5 miljard dollar een belang van krap 1 procent in General Electric. Beleggers waarderen de interesse van Trian en GE opent naar verwachting 3,5 procent hoger.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1219. Olie werd ruim een procent duurder. Een november-future op een vat West Texas Intermediate kostte 46,17 dollar per vat een een vat Brent deed 48,86 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index won vrijdag 1,2 procent op 16.472,37 punten, de breder samengestelde S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1.951,36 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 4.707,77 punten.

Leren beleggen

Live koersen