Redactie ABM Financial News - Donderdag 15 oktober 2015, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs heeft donderdag na vier verliesdagen op rij de wind weer in de rug. De AEX handelde richting lunchtijd 1,9 procent hoger op 442,71 punten, waarmee het Damrak het beduidend beter deed dan de omringende beurzen.

Volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank gaf Ewald Nowotny van de Europese Centrale Bank de markt hoop. De markt pakte de uitspraken van de centraal bankier dat de ECB haar inflatiedoelstellingen duidelijk mist en meer instrumenten nodig zijn, goed op.

Door het Beige Book van de Federal Reserve, dat aanleiding lijkt te geven voor het langer laag houden van de rente in Amerika, steeg de euro/dollar woensdagavond, maar Nowotny zette het muntpaar vandaag weer lager.

Rabobank rekent de komende periode op een lagere euro/dollar. De belangrijkste redenen zijn de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve in december en de vermoedelijke additionele maatregelen van de ECB, bijvoorbeeld in de vorm van een opwaartse bijstelling van het maandelijkse pakket aan obligatieaankopen van 60 miljard euro.

De euro/dollar werd donderdag verhandeld op 1,1442.

Stijgers en dalers
In de AEX werden alle fondsen hoger verhandeld, met uitzondering van TNT Express, dat fractioneel inleverde op 6,74 euro. Op de pakketbezorger ligt een overnamebod van FedEx van 8,00 euro per aandeel.

Koplopers waren ASML en Unilever met dagwinsten van elk 4,9 procent. ASML was woensdag nog de gebeten hond na een teleurstellende kwartaalupdate. De voorzichtige outlook van de toeleverancier van de halfgeleider industrie maakte dat verschillende analisten vandaag hun koersdoelen verlaagden. De meeste marktvorsers vinden ASML evenwel nog altijd een koopkandidaat en Bernstein noemde de koersval van woensdag zelfs een koopmoment.

De kwartaalcijfers van Unilever voorbeurs waren op alle fronten beter dan voorzien. De onderliggende omzetgroei kwam afgelopen kwartaal uit op 5,7 procent. Analisten mikten vooraf op een onderliggende groei van slechts 3,9 procent. Analisten van ABN AMRO zagen geen zwakke punten in de kwartaalrapportage en Theodoor Gilissen Bankiers was vooral te spreken over de volumestijging die Unilever boekte.

In de AMX gingen BE Semiconductor Industries en USG People aan kop met koerswinsten van 5,4 en 5,2 procent. Het optimaliseren van de financieringsstructuur levert USG volgens KBC Securities jaarlijks vier miljoen euro aan besparingen op.

Fagron was de grootste daler in de Midkap met een verlies van 1,9 procent. SBM Offshore werd een procent goedkoper. Sligro Food Group moest 1,2 procent prijsgeven na publicatie van de kwartaalcijfers, hoewel de groei volgens SNS Securities boven verwachting was.

In de AScX waren de ogen vooral gericht op Macintosh Retail Group, dat een vijfde aan beurswaarde zag verdampen. De retailer verwacht een boekverlies van 40 miljoen tot 50 miljoen euro te maken op een verkoop van de Britse activiteiten. SNS Securities stelde dat "het duidelijk is dat de onderneming onder druk van de banken staat om kapitaal te genereren en de nettoschuld te verlagen". Dit zal volgens SNS ten koste van de aandeelhouder gaan.

Intertrust beleefde vandaag zijn beursdebuut op het Damrak. De aandelen werden geïntroduceerd tegen een prijs van 15,50 euro. Na een ochtend handel stond het fonds op 15,53 euro.

Leren beleggen

Live koersen