Redactie ABM Financial News - Maandag 19 oktober 2015, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs heeft na een aarzelende start de weg omhoog hervonden. Nadat de AEX vorige week al 1,4 procent in waarde steeg, handelt de hoofdgraadmeter maandagochtend 0,7 procent in het groen op 450,97 punten.

De ogen zijn vanochtend vooral gericht op China, waar de nodige macro-economische cijfers werden gepubliceerd. De Chinese economie groeide het afgelopen kwartaal met 6,9 procent. Dat was fractioneel minder dan de groei in de eerste jaarhelft, maar wel iets hoger dan verwacht, aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. "Dit kwam vooral door meevallende ontwikkelingen in de dienstensector. De export bleef achter", zo stelde de marktvorser van Rabobank.

Verder noemde Cardon de groei van de Chinese detailhandelsverkopen met 10,9 procent in september een meevaller, terwijl de groei van de industriële productie van 5,7 procent een "kleine tegenvaller" was.

Al met al worden de cijfers uit China volgens Cardon als "licht tegenvallend gezien", omdat de kans op extra maatregelen door de Chinese overheid "iets minder lijkt te zijn geworden". Daarbij kan de tegenvallende export volgens Rabobank mogelijk de vrees aanwakkeren voor een verdere verzwakking van de yuan.

Voor de rest van de dag is de beursagenda vrijwel leeg. De ogen zijn vooral gericht op de bedrijfscijfers in Amerika. Later in de week komt ook het cijferseizoen op het Damrak op stoom en volgt nog het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1358.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Koploper was Delta Lloyd met een koerswinst van 2,9 procent. Heineken steeg 1,8 procent. Het kleine groepje dalers werd geleid door Unibail-Rodamco dat 0,6 procent minder waard werd. Aalberts Industries verloor 0,4 procent en ArcelorMittal 0,2 procent.

In de AMX ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 3,0 procent. GrandVision werd 2,0 procent meer waard. Fagron verloor 2,1 procent.

Onder de kleinere fondsen maakte Macintosh Retail Group met een koerswinst van 12,4 procent iets van de koershalvering van vorige week goed. Heijmans was de grootste daler in de AScX met een koersverlies van 1,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen