Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 oktober 2015, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft het openingsverlies achter zich gelaten en koerst inmiddels 0,7 procent hoger op 440,03 punten.

Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam geeft het Damrak een vervolg aan het goede sentiment van de afgelopen dagen. De vrees voor een vlotte renteverhoging in Amerika is flink afgenomen en de markt lijkt steeds meer rekening te houden met nieuwe stimuleringen.

Volgens Van Zeijl kijkt de markt dan ook reikhalzend uit naar de speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Een "dovish" geluid van Draghi vanavond in Frankfurt zal de hoop op nieuwe stimuleringen voeden, aldus de fondsmanager.

Een tegenvaller vanochtend waren de orders voor de Duitse industrie, die in augustus met maar liefst 1,8 procent daalden.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1205.

Stijgers en dalers
In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Koploper was Gemalto met 3,1 procent nadat de Franse digitale beveiliger een nieuwe opdracht voor Samsung bekend maakte. Financiële details werden niet vrijgegeven. Verder wonnen Altice en Aalberts Industries rond de 2 procent.

ArcelorMittal leverde 1,9 procent in en was daarmee de grootste daler. De afgelopen dagen was de staalreus juist de uitblinker op het Damrak, onder meer na een koopaanbeveling door Citi Research. Vopak werd 1,3 procent minder waard.

In de AMX ging SBM Offshore aan kop na geruchten over een mogelijke deal met de Braziliaanse autoriteiten. Een schikking van circa 230 miljoen euro werd door de oliedienstverlener evenwel ontkent. Volgens een woordvoerder is SBM Offshore nog altijd in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten. Het aandeel SBM Offshore werd desalniettemin 5,8 procent hoger verhandeld.

Verder wonnen Galapagos en Fugro meer dan 2 procent. Fugro maakte een contractverlenging met PEMEX bekend ter waarde van 13 miljoen dollar. Air France-KLM leverde 1,2 procent in en verder bleven de verliezen in de AMX beperkt tot enkele tienden van een procent.

In de AScX was DPA Group een opvallende daler met een verlies van 7,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen