Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 oktober 2015, 11:52 uur

De negatieve weekstart krijgt vanochtend op de Amsterdamse beurs een vervolg. Richting lunchtijd noteerde de AEX 1,4 procent lager op 434,12 punten, waarmee het verlies in lijn was met die op de omringende beurzen.

"Duitsland stemde vanochtend niet vrolijk", aldus beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital, terwijl ook China tegenviel.

Vanochtend bleek uit cijfers van ZEW dat het vertrouwen in de Duitse economie opnieuw verder was gedaald. Dit was vooral het gevolg van het schandaal rondom Volkswagen en de zwakke groei in de opkomende landen. Aangezien de binnenlandse economie evenwel er nog altijd goed bijligt en de eurozone herstelt, verwacht ZEW niet dat Duitsland terug in recessie glijdt.

Daarnaast daalde de Chinese export in september met 1,1 procent op jaarbasis, terwijl de import een krimp van maar liefst 17,7 procent liet optekenen. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 376 miljard yuan, omgerekend circa 52,2 miljard euro. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat de scherpe daling van de import slecht nieuws is voor opkomende- en grondstoffenmarkten, die erg op China gericht zijn.

Het wachten is volgens Mureau echter vooral op de bedrijfscijfers. Vanmiddag in Amerika trappen Johnson & Johnson en JPMorgan de handelsdag af en nabeurs volgt nog Intel.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1375.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden vrijwel alle fondsen lager. De grootste verliezen kwamen voor rekening van Delta Lloyd en Aegon. De verzekeraars werden respectievelijk 4,8 en 2,9 procent goedkoper. Ook Altice, ArcelorMittal en KPN leverden meer dan 3 procent in. Dochterbedrijf SFR-Numéricable van Altice wordt door de Franse autoriteiten onderzocht na een klacht van concurrent Bouygues Télécom. Analisten van CIC Securities menen dat dit onderzoek tot boetes kan leiden, maar verwachten niet dat de autoriteiten een streep halen door de overname van SFR. Credit Suisse verlaagde het advies voor KPN van Kopen naar Houden.

Heineken was van het drietal stijgers vanochtend de koploper met een koerswinst van 1,1 procent. AB InBev en SABMiller lijken akkoord over een samengaan en volgens analisten biedt dit ook kansen voor de Amsterdamse brouwer. AkzoNobel won 0,1 procent na een koopaanbeveling door Citi Research en TNT Express werd 0,2 procent meer waard.

In de AMX ging Fagron aan kop met een winst van 3,4 procent, gevolgd door GrandVision met 1,4 procent. Theodoor Gilissen Bankiers verruilde het Aanbevolen advies op GrandVision naar Niet Aanbevolen nu het koersdoel van 24,00 euro in zicht is. Aanleiding om de winsttaxaties aan te passen zag Theodoor Gilissen evenwel niet.

De grootste daler in de Midkap was BE Semiconductor Industries met een verlies van 4,7 procent nadat SNS Securities het koersdoel voor de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie verlaagde met 5,50 euro naar 23,00 euro. Volgens de analisten doet Besi alles goed, maar moesten de winstramingen omlaag vanwege de zware marktomstandigheden. USG People verloor 2,5 procent en Aperam 2,1 procent.

Smallcap Heijmans, maandag nog een van de grootste stijgers, leverde vandaag 3,9 procent in. Macintosh Retail Group won juist 2,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen