Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 oktober 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag 1,7 procent hoger op 425,89 punten in aanloop naar het Amerikaanse banenrapport.

"De markt neemt alvast een voorschot [op het banenrapport]", aldus sales trader Gert Berendse van ING. Volgens de marktvorser nam Wall Street donderdag al een voorschot met een eindsprint, waardoor de verliezen werden weggewerkt.

Woensdag maakte loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing al bekend dat er in september 200.000 nieuwe banen in Amerika zijn bijgekomen. Daarmee groeide het aantal banen in een hoger tempo dan in augustus. De cijfers van ADP worden gezien als een voorbode van het officiële banenrapport en marktanalist Philip Marey van Rabobank verwacht dat het cijfer vanmiddag in lijn zal liggen met dat van het ADP.

Naast het banenrapport staan ook nog de fabrieksorders over augustus op de rol.

De euro/dollar noteerde vrijdag vrijwel vlak op 1,1169.

Stijgers en dalers
Binnen een vrijwel volledig groen gekleurde AEX ging Aegon aan kop met een koerswinst van 3,2 procent, op de voet gevolgd door ASML, dat 3,0 procent bijschreef. Delta Lloyd won 2,5 procent, ondanks dat KBS Securities het koersdoel voor de verzekeraar stevig verlaagde van 16,00 naar 7,00 euro. Na de recente afstraffing lijkt het aandeel Delta Lloyd goedkoop, zo stelde analist Matthias de Wit, maar is dit niet.

Verder won Philips twee procent nadat het van origine Eindhovense bedrijf een overeenkomst tekende voor de overdracht van de pensioenen van circa 17.000 voormalige Amerikaanse werknemers naar een drietal Amerikaanse verzekeraars. De overeenkomst levert Philips een lager pensioenrisico op en verlaagt de pensioenverplichting in de Verenigde Staten met 1 miljard euro. Wel moet Philips enkele honderden miljoenen dollars bijstorten, deels nog dit jaar.

Alleen TNT Express noteerde lager. Het fonds verloor 0,2 procent. Zorgen onder beleggers of de overname van FedEx wel doorgang mag vinden, lijken de belangrijkste oorzaak voor de daling.

In de Midkap was er meer spektakel met Fagron als uitblinker. Het aandeel maakt een sprong van maar liefst 22 procent nadat de magistrale bereider door verschillende partijen benaderd werd voor een eventuele overname. De overnamefantasie drong de outlookverlaging van Fagron vanwege verdere negatieve ontwikkelingen met betrekking tot de terugbetaling van niet-steriele bereidingen in de Verenigde Staten en de verzwakking van de Braziliaanse real naar de achtergrond. In reactie op het overnamenieuws verhoogde KBC Securities het advies voor Fagron van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 20,00 naar 26,00 euro.

Op ruime afstand volgden Arcadis en ASM International met plussen van respectievelijk 2,8 en 2,3 procent. Een van de weinige dalers was Galapagos, dat anderhalf procent rood kleurde. GrandVision en TenCate verloren 0,1 tot 0,2 procent.

Bij de kleinere fondsen ging Kas Bank aan kop met een winst van 3,5 procent, terwijl ICT Automatisering hekkensluiter was met een verlies van 1,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen