Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 oktober 2015, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdagochtend vrijwel onveranderd en zagen het sentiment gedrukt worden door tegenvallende cijfers uit Duitsland.

De AEX noteerde 0,1 procent in het rood op 440,09 punten, terwijl de AMX een plus van 0,2 procent liet optekenen.

Marktanalisten van Rabobank constateerden "een enigszins terughoudende stemming" gelet op tegenvallend macro-economisch nieuws uit Duitsland. In augustus daalde de omzet in de Duitse industrie met 1,3 procent op maandbasis, na een neerwaarts bijgestelde groei van 1,4 procent in juli. De binnenlandse vraag liep daarbij met 0,9 procent terug, terwijl buitenlandse klanten 1,8 procent minder omzet realiseerden.

Verder bleek dat het Duitse handelsoverschot in augustus 15,3 miljard euro bedroeg tegenover een surplus van 13,9 miljard euro een jaar eerder. In juli dit jaar bedroeg het overschot nog 25,0 miljard euro. De Duitse export steeg in augustus met 5,0 procent op jaarbasis, terwijl de invoer met 4,0 procent toenam.

"De vraag is nu in hoeverre de Duitse economie last krijgt van het Volkswagen-Schandaal", aldus Rabobank.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING Investment Office drukte een "uitzonderlijke hoge tegenvaller" bij Deutsche Bank mogelijk ook op het sentiment in Europa donderdagochtend. De bank schreef onder meer 0,6 miljard euro af op het belang in de Chinese Hua Xia Bank en het nam ook voor 1,2 miljard euro aan provisies voor verschillende juridische kwesties. De grootste post was evenwel een afschrijving van 5,8 miljard euro op de goodwill van de divisies Corporate Banking & Securities en Private & Business Clients vanwege voorziene hogere wettelijke kapitaaleisen. Als gevolg van al deze afschrijvingen verwacht Deutsche Bank een nettoverlies van 6,2 miljard euro te hebben geleden in het derde kwartaal.

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1295. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1242 en rond het slot van de Europese aandelenmarkten op woensdag stond er een stand van 1,1256 op de borden.

Olie had de wind in de rug. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 48,19 dollar en een vat Brent dikte 1,0 procent in prijs aan naar 51,84 dollar.

Beleggers kijken vandaag met name uit naar de notulen van de Europese- en Amerikaanse centrale bank voor aanwijzingen over het toekomstige rentebeleid. Daarnaast wordt in Londen het Britse rentebesluit vrijgegeven. Na het slot van Wall Street staan de kwartaalcijfers van aluminiumconcern Alcoa geagendeerd, waarmee het Amerikaanse cijferseizoen traditioneel wordt afgetrapt.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was DSM koploper met een winst van 2,6 procent. ABN AMRO verhoogde het advies voor het chemiebedrijf van Verkopen naar Kopen, omdat DSM weer kan uitzien naar groei gelet op de eigen maatregelen in de vorm van onder meer kostenbesparingen. Ook kan het afstoten van activiteiten de waarde van DSM stuwen, zo meenden de marktvorsers.

Ook ASML presteerde sterk met een plus van ruim twee procent, gevolgd door AkzoNobel met 1,7 procent en OCI met 1,1 procent. ArcelorMittal steeg 0,4 procent na een flinke koersdoelverlaging van Goldman Sachs van 7,70 naar 5,00 euro met een onveranderd verkoopadvies. Ondanks de fikse koersafstraffing die de staalreus in de afgelopen maanden ten deel viel, zien de analisten van Goldman Sachs nog altijd geen opwaarts potentieel voor, gelet op de te grote overcapaciteit in de staalsector. De marktvorsers zijn daarbij negatief gestemd over de ijzerertsprijs en de kans dat de staalprijs significant herstelt is "onwaarschijnlijk".

KPN droeg onder de hoofdfondsen de rode lantaarn met een verlies van 2,1 procent. Randstad gaf 1,4 procent prijs.

In de Midkap (+0,2%) ging Fugro zonder directe aanleiding aan kop met 2,0 procent. Be Semiconductor Industries en ASM International schreven ruim een procent bij nadat Add Value Fund besloot om het bestaande belang in de semiconductors opnieuw uit te breiden.

IMCD was met een verlies van 1,9 procent de grootste daler in de AMX.

Het lokaal genoteerde Pharming was donderdagochtend de hoogvlieger op het Damrak met een winst van 20,0 procent. De Amerikaanse Food and Drug Administration verstrekte Pharming en partner Salix Pharmaceuticals twaalf jaar exclusiviteit voor het medicijn Ruconest. Eerder was al een exclusiviteitsperiode van zeven jaar toegekend, maar volgens CEO Sijmen de Vries van Pharming werd deze periode verlengd "vanwege het innovatieve karakter" van Ruconest, een behandeling tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem.

Leren beleggen

Live koersen