Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 oktober 2015, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag krap anderhalf procent hoger op 426,97 punten in navolging van een fors hoger slot op Wall Street en een positief sentiment in Azië.

"Het sentiment begon vanochtend positief en de inkoopmanagersindexen uit Europa gaven een dermate bevredigend beeld om de winsten vast te houden", aldus vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fitnessa Vermogensbeheer.

De Franse industrie groeide weer, maar in Duitsland nam het groeitempo in september wat af. De inkoopmanagersindex voor de gehele eurozone maakte daardoor grofweg een pas op de plaats. Dit bekent volgens Nijkamp dat het economisch herstel in Europa aanhoudt.

In China kromp de industrie in september nog altijd, maar er leek sprake van een stabilisatie, terwijl de dienstensector bleef groeien. De centrale vraag was volgens marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero of de overheidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen ondertussen vruchten beginnen af te werpen. "Afgaande op de inkoopdirecteurs is het het antwoord een weifelend ja”, aldus Simonts.

Vanmiddag volgen nog de inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse industrie, evenals de wekelijkse steunaanvragen.

De euro/dollar noteerde donderdag licht hoger op 1,1156.

Stijgers en dalers
Binnen een overwegend groene AEX nam DSM de koppositie met een koerswinst van 3,3 procent na een koopaanbeveling van Liberum. Analist Sophie Jourdier noemde DSM, gelet op de recente koersdaling, aantrekkelijk gewaardeerd.

Andere stijgers waren zwaargewichten ArcelorMittal en Royal Dutch Shell met plussen van respectievelijk 2,4 en 2,2 procent. Verder won ING Groep twee procent nadat het opnieuw een deel van het belang in NN Group verkocht. Daarmee blijft ING volgens KBC Securities op koers liggen om tijdig alle verzekeringsactiviteiten af te stoten. NN Group werd 0,4 procent lager verhandeld.

Naast NN Group noteerde louter Altice nog in het rood. De Franse kabelaar kondigde aan om voor 1,8 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven om de overname van Cablevision deels te financieren. Het aandeel werd vier procent minder waard.

In de Midkap lukte het PostNL niet om het hoofd boven water te houden. PostNL verloor ruim drie procent nadat het zorgen toonde over de financiële gevolgen van recent door toezichthouder Autoriteit Consument en Markt aangekondigde maatregelen om de concurrentiepositie van het postbedrijf te beperken. Volgens PostNL kan de financiële impact van de maatregelen over een tijdsbestek van drie tot vier jaar uitkomen op 30 miljoen tot 50 miljoen euro. Verder leverde Air France-KLM 1,3 procent in. Woensdagavond bleek Air France geen akkoord te hebben bereikt met de pilotenvakbond en zal KLM fors in het eigen personeelsbestand gaan snijden.

Koploper in de AMX was Fagron met een koerswinst van 6,1 procent. Galapagos en Arcadis volgden met winsten van respectievelijk 4,9 en 4,2 procent. Verder dikte BAM ook ruim vier procent aan nadat dochteronderneming AM Real Estate Development de eerste fase van het retailpark De Voorwaarts in Apeldoorn verkocht aan Epic I.

Bij de kleinere fondsen steeg Kendrion krap 3 procent in waarde, terwijl Lucas Bols juist ruim twee procent inleverde.

Leren beleggen

Live koersen