Redactie ABM Financial News - Maandag 5 oktober 2015, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs heeft de openingswinst in de loop van de ochtend verder uitgebouwd. De AEX won rond kwart over elf 2,7 procent op 434,06 punten, terwijl de AMX 2,4 procent bijschreef.

Ed Manie van Mijn-Effecten schreef de groene beurs toe aan een hoger slot van Wall Street vrijdagavond. De vermogensbeheerder ziet de angst voor een renteverhoging door de Federal Reserve naar de achtergrond verschuiven. Zelf rekent de marktkenner niet langer op een verhoging in 2015.

Verder bleek vanochtend dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in september in een lager tempo zijn toegenomen en dat de detailhandelsverkopen in augustus een pas op de plaats maakten. Manie noemde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector "niet om naar huis te schrijven". Dit zou volgens de vermogensbeheerder een aanleiding kunnen zijn voor de Europese Centrale Bank om de geldkraan verder open te draaien. "Daarop anticiperen beleggers nu," aldus Manie.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1276.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden bijna alle fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 8,1 procent bijschreef. Citi Research verhoogde het advies van Verkopen naar Kopen. Citi zag het fonds sinds mei meer dan 50 procent corrigeren, waardoor de analisten nu kansen zien. De markt heeft volgens de zakenbank te veel slecht nieuws ingeprijsd. Delta Lloyd volgde ArcelorMittal op de voet en werd 3,9 procent meer waard. Royal Dutch Shell klom 3,6 procent.

RELX steeg maandagochtend met 1,2 procent het minst hard. Vandaag werd bekend dat Reed Business Information de gehele Australische tak Cordell Information heeft verkocht aan CoreLogic. Er werden geen financiële details gemeld.

In de hoofdindex moest enkel TNT Express beurswaarde prijsgeven. Het aandeel verloor 1,6 procent nadat de pakketbezorger voorbeurs aankondigde dat de aangepaste operationele winst in het lopende kwartaal "materieel" lager zal uitvallen op jaarbasis. De pakketbezorger noemt "economische volaliteit" in Brazilië, China en Australië als reden voor de druk op de resultaten. Op dit moment vindt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats over het overnamebod dat FedEx heeft uitstaan op TNT Express.

In de AMX bleek ASM International rond kwart over elf een grote stijger met 4,2 procent. Rabobank kwam met een positief rapport over de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie en herhaalde de koopaanbeveling na de koersafstraffing van de afgelopen periode.

De grootste stijger bleek echter Aperam met 6,5 procent. Fagron bleek in de Midkap de enige daler en verloor 6,4 procent aan waarde. Fagron liet vrijdag weten met diverse partijen te praten over een overname, maar stelde ook de outlook naar beneden bij. Als gevolg verlaagde ING het koersdoel voor de magistrale bereider met 40 procent naar 20,00 euro. Analisten begrijpen de interesse voor Fagron, maar onzeker is of het tot een overnamebod komt en of dit een gunstige uitkomst is voor de aandeelhouders.

Onder de kleine fondsen stegen Heijmans en Telegraaf Media Groep tot 3,3 procent, terwijl Stern Groep 2,5 procent verloor.

Leren beleggen

Live koersen