Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 oktober 2015, 11:59 uur

Voor de vierde dag op rij is de Amsterdamse beurs in mineur. De AEX leverde rond de klok van elf uur 1,0 procent in op 433,69 punten.

Inflatiecijfers uit China, maar ook uit Europa lieten de nodige druk op de consumentenprijzen zien. Verder bleek de industriële productie in de eurozone in augustus gedaald met een half procent op maandbasis, na een opwaarts herziene groei van 0,8 procent in juli.

"Vandaag moeten beleggers het doen met de detailhandelsverkopen in de VS en 's avonds het Beige Book, wat een afspiegeling is van de ontwikkelingen in de verschillende Fed-districten", aldus analisten van Rabobank. Verder staan er ook de nodige bedrijfscijfers in Amerika op de rol.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1410. Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING meent dat er technisch ruimte is richting de 1,1625 en mogelijks zelfs 1,1840.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood. Het grootste verlies kwam voor rekening van ASML. Hoewel de toeleverancier van de halfgeleider industrie in het derde kwartaal aan de verwachtingen voldeed, liet het zich wel voorzichtiger uit over het vierde kwartaal. Analisten reageerden teleurgesteld, maar wezen er ook op dat de outlookverlaging niet geheel als een verrassing kwam. Positief was volgens Berenberg dat ASML met de nieuwe technologie EUV op schema ligt. CFO Wolfgang Nickl stelde dan ook nog altijd "erg optimistisch" te zijn over de doelstelling voor 2020. Beleggers waardeerden het aandeel ASML 4,5 procent af.

Verder hadden de hoofdfondsen AkzoNobel en OCI het lastig met verliezen van respectievelijk 2,4 en 3,1 procent. HSBC verlaagde het koersdoel voor AkzoNobel met 2 euro naar 61,00 euro. Desalniettemin rekenen analisten van de Britse bank op een verdere stijging van het bedrijfsresultaat van AkzoNobel in het derde kwartaal, vooral gestuwd door wisselkoerseffecten. Wel kampt het chemiebedrijf met "zwakke" volumes en prijsdruk.

Gemalto was de enige stijger in de hoofdindex met een koerswinst van slechts 0,2 procent.

In de AMX domineerde het rood ook de koersenborden. BE Semiconductor Industries was met een verlies van 3,3 procent de grootste daler, op de voet gevolgd door Fagron met een verlies van 2,8 procent. Het groepje stijgers kende Fugro als koploper met een koerswinst van 0,6 procent. De bodemonderzoeker presenteerde een nieuw driejarig raamcontract voor National Grid, zonder financiële details te geven.

Bij de kleinere fondsen had Docdata de wind in de rug. Het fonds steeg 4,8 procent nadat het aankondigde de e-commercetak te hebben verkocht aan Ingram Micro voor 155 miljoen euro. Analisten van SNS Securities spraken van een laag bod met een premie van slechts 14 procent, maar zien ook weinig ruimte voor een hoger bod. De grootste daler in de AScX was Macintosh Retail Group met een koersverlies van 2,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen