Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 oktober 2015, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteert vrijdag een half procent hoger op 444,22 punten in navolging van een positieve koersreactie op Wall Street na het publiceren van de notulen van de Federal Reserve donderdagavond en hogere beurzen in Azië vanochtend.


"Er lijkt rust te komen in de markt na het rentebesluit van de Federal Reserve gisteren, de gewenning van beleggers aan de stand van de valuta's en het herstel van de olieprijs", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management, toevoegend dat de huidige stand van de AEX een "mooi uitgangspunt" is voor volgende week.

De Amerikaanse beurzen kregen donderdag gedurende de handelsdag een impuls na de vrijgave van de notulen van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank midden september. De meeste centraal bankiers van de Fed waren van mening dat een eerste renteverhoging in september dichtbij was, maar dat het verstandig was om de effecten van de mondiale groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten. Het besluit om de rente ongemoeid te laten kwam als een verrassing voor Wall Street en leidde tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten.

Sales trader Gert Berendse van ING sprak van een "draai in de markt" na de vrijgave van de notulen. "De Fed is heel voorzichtig ten aanzien van een renteverhoging ondanks signalen dat de economie herstelt", aldus Berendse, die concludeerde dat de rente nog "lang laag zal blijven".

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1334. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1274 en rond het slot van de Europese aandelenmarkten op donderdag stond er een stand van 1,1277 op de borden.

Later vandaag kijkt de markt nog uit naar de Amerikaanse importprijzen en de groothandelsvoorraden.

Stijgers en dalers
Binnen de AEX was het aantal stijgers in de meerderheid. Indexzwaargewicht ArcelorMittal nam de leiding met een winst van 5,7 procent, gesteund door een sterk herstel van de grondstoffenprijzen en een adviesverhoging naar Overwogen door JPMorgan Cazenove. Verder steeg Boskalis anderhalf procent en Altice dikte 1,2 procent aan.

Bij het select groepje dalers droeg Randstad de rode lantaarn met een min van 1,1 procent. KPN en Gemalto hielden het hoofd eveneens niet boven water en gaven 0,8 procent prijs.

In de Midkap was Fagron uitblinker met 7,7 procent koerswinst na rapportering van de kwartaalcijfers en een update over besprekingen met mogelijke kopers van het bedrijf, die momenteel een boekenonderzoek uitvoeren. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities meende dat de cijfers over het derde kwartaal van 2015 conform verwachting waren.

Verder stonden grondstofgerelateerde aandelen zoals Aperam (5,9%), SBM Offshore (1,8%) en Fugro (1,6%) duidelijk op positief terrein. Galapagos won 0,2 procent na de bekendmaking van positieve resultaten met de Fase 1 resultaten voor de behandeling van Klasse III taaislijmziekte-mutatie met het medicijn GLPG1837. Het biotechbedrijf trapte de handelsdag nog af met een winst van vijf procent.

Onder het handjevol dalers was USG People hekkensluiter met een verlies van 1,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen