Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 oktober 2015, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag opnieuw de weg naar boven gevonden. De AEX handelde rond lunchtijd 0,9 procent hoger op 447,51 punten.

Technisch analist Dick Otto van Matrix Asset Management ziet voor de komende weken nog wel verdere potentie voor de AEX naar maximaal 475 punten. Vervolgens zal november volgens de analist een correctie laten zien om in december weer op te krabbelen.

De beursagenda was vanochtend nauwelijks gevuld. De inflatie in de eurozone bleek, conform een voorlopige raming, in september gedaald naar 0,1 procent negatief. Verder keken beleggers vooral naar enkele bedrijfscijfers in Europa, waaronder die van Nestle en Carrefour. Nestle verlaagde de omzetverwachting voor dit jaar en Carrefour was vooral te spreken over de ontwikkelingen in Europa.

Vanmiddag in Amerika kijken beleggers uit naar diverse macro-economische en bedrijfscijfers. Ook is het vandaag optie-expiratie op Beursplein 5.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1347.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging KPN met 2,5 procent stijging, gevolgd door onder meer Delta Lloyd met een koerswinst van 2,0 procent. De verzekeraar was donderdag, op een groene beurs, nog de grootste en tevens een van de weinige dalers. Verder had ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell de wind in de rug. De oliegigant werd 2,2 procent meer waard, gesteund door een oplopende olieprijs.

Het handjevol dalers in de AEX werd aangevoerd door Aalberts Industries met een verlies van 1,4 procent, gevolgd door Altice dat 0,9 procent minder waard werd.

In de AMX was het opnieuw USG People dat goede zaken deed. De uitzender werd 6,0 procent meer waard, nadat donderdag ook al bijna 6 procent aan beurswaarde werd gewonnen. Rabobank verhoogde gisteren het koersdoel voor de uitzender. Aangezien USG People louter actief is in Europa, zal het volgens analisten vrijwel de enige uitzender zijn die in de tweede helft van 2105 een versnelling van de autonome groei realiseert.

Verder deed ook NSI goede zaken met een koerswinst van 3,1 procent, nadat het vastgoedfonds uit Hoorn aankondigde voor 143,5 miljoen euro een zevental Nederlandse kantoorpanden te hebben aangekocht. ASM International was in de Midkap de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans 2,6 procent. De meeste aandacht ging evenwel uit naar Macintosh Retail Group, dat opnieuw meer dan een vijfde aan beurswaarde zag verdampen. SNS Securities verlaagde het koersdoel voor de retailer van 2,50 naar 1,93 euro, nu de verkoop van de Britse activiteiten vermoedelijk "relatief weinig" zal opleveren. De verkoop van Kwantum moet volgens analist Gerard Rijk tenminste 50 miljoen moet opleveren om Macintosh voldoende ademruimte te bieden.

Leren beleggen

Live koersen