Redactie ABM Financial News - Maandag 12 oktober 2015, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs doet het maandagochtend rustig aan. Richting de klok van elf uur noteerde de AEX 0,1 procent lager op 441,30 punten, in lijn met de koersuitslagen op de omringende beurzen.

Beleggers moeten het in aanloop naar het cijferseizoen vanochtend met weinig richtinggevend nieuws doen. Woensdag staat in Nederland ASML op de rol en donderdag volgt indexzwaargewicht Unilever.

Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam wordt er in doorsnee gerekend op een bescheiden stijging van de omzetten en de winsten, energiegerelateerde fondsen uitgezonderd.

Beleggingsstrateeg Ineke Valk van Theodoor Gilissen Bankiers ziet ruimte voor positieve verrassingen tijdens het cijferseizoen, nadat de winsttaxaties van analisten de afgelopen weken sterk onder druk stonden, "zodat de lat wat lager ligt".

Valk kijkt deze week verder uit naar data die meer inzicht geven in de gang van zaken in Amerika. "Zo zullen de detailhandelsverkopen naar verwachting licht toenemen, daarbij vooral geholpen door de sterke autoverkopen. De industriële productie, diverse industriecijfers uit de staten en het Beige Book kunnen eveneens een verdere groei aantonen", aldus de beleggingsstrateeg.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1378.

Stijgers en dalers
In de AEX ging ArcelorMittal aan kop met een koerswinst van 2,2 procent, gevolgd door Boskalis met 1,5 procent.

Philips leverde 0,6 procent in nadat bekend werd dat financieel directeur Ron Wirahadiraksa vertrekt naar LafargeHolcim en per direct wordt opgevolgd door Abhijit Bhattacharya. Grotere verliezen kwamen vanochtend evenwel voor rekening van Ahold en RELX met meer dan een procent in het rood.

In de AMX was Aperam de grootste stijger met een koerswinst van 2,7 procent, gevolgd door BinckBank met 1,9 procent. Volgens Van Zeijl zal Binck mogelijk kunnen profiteren van nieuwe maatregelen voor beleggers in Belgie. Deze maatregelen sporen Belgische beleggers, volgens de topman van de Belgische broker Keytrade, aan om een rekening in het buitenland te openen.

Verschillende fondsen uit de AMX, waaronder Fagron, Flow Traders en GrandVision verloren ruim een half procent en waren daarmee de sterkste dalers.

Onder de kleinere fondsen waren DPA Group en Kiadis Pharma met verliezen van ruim 3 procent de grootste dalers, terwijl Heijmans de leiding nam met een winst van 2,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen