Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 oktober 2015, 13:21 uur

Beursexperts zijn positief gestemd voor de maand oktober. Dit bleek donderdag uit de maandelijkse enquête van Actiam.

Fondsmanager Corne van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de enquête, wees er op dat de experts "hardnekkig positief' blijven. In september rekenden de kenners ook op een stijgende beurs, maar de AEX leverde juist ruim 5 procent in. Ook voor augustus mikten de experts op een stijging, maar toen verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter zelfs 10 procent aan waarde.

"Enfin met goede moed gaat men ook de komende maand weer positief in. Zij het wat minder dan de afgelopen maanden", aldus Van Zeijl.

De belangrijkste reden dat de beurs in oktober volgens de experts stijgt, is dat alternatieve beleggingen, zoals obligaties, nog steeds vrijwel niets opleveren. De experts die pessimistisch gestemd zijn voor de komende maand, zijn dit vooral vanwege de aanhoudende negatieve impact van de opkomende markten op de Europese bedrijfswinsten. Van Zeijl merkte daarbij op dat 23 procent van de bedrijfswinsten inderdaad in de opkomende markten wordt gegenereerd en dat het daarom "een spannend cijferseizoen" belooft te worden.

Per saldo rekent 55 procent de experts op een stijgende beurs, 36 procent verwacht een daling in oktober en de rest is neutraal gestemd.

De beste aandelen om deze maand in portefeuille te hebben, zijn volgens de experts Ahold, ArcelorMittal, ING Groep, maar vooral Aegon.

Wegblijven kunnen beleggers beter uit Altice, zo menen de experts. Vooralsnog lijkt dit geen slecht advies. Het aandeel stond vandaag al flink onder druk na een aangekondigde aandelenemissie om de overname van Cablevision te financieren. "Maar de maand oktober is nog lang", benadrukte Van Zeijl.

Ook in TNT Express hebben de experts weinig vertrouwen. "Blijkbaar verwacht men toch dat de overname niet door gaat. Of men is zo positief over de beurs dat men de enorme premie van ruim 17 procent [ten opzichte van het overnamebod door FedEx] die nu in het aandeel zit niet genoeg vindt", zo verklaarde Van Zeijl.

Verder denken de beursexperts dat de over het algemeen als veilig bestempelde aandelen, zoals Heineken en Unilever, zullen achterblijven. In de daling deden deze aandelen het juist goed.

Leren beleggen

Live koersen