Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 oktober 2015, 13:18 uur

ASML heeft in het derde kwartaal aan de eigen omzetverwachtingen voldaan. Dit verwachten analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie.

Afgelopen kwartaal behaalde ASML volgens de diverse marktvorsers een omzet van 1.550 miljoen euro, een daling van ruim 6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, maar binnen de reeds bij de halfjaarcijfers door de toeleverancier zelf aangegeven bandbreedte van 1,5 miljard tot 1,6 miljard euro.

In het seizoenmatig zwakkere derde kwartaal is de bruto marge volgens analisten uitgekomen op ongeveer 45 procent, iets lager dan de 45,6 procent in het tweede kwartaal.

Het aantal verkochte systemen daalde naar verwachting licht van 41 naar 37 stuks. De orderportefeuille van ASML bleef vermoedelijk onveranderd op ongeveer 3 miljard euro.

Testen met de geïnstalleerde EUV-machines hebben inmiddels de gestelde productiedoelen van 1.000 wafers per dag gehaald en analisten van Theodoor Gilissen Bankiers hebben er dan ook vertrouwen in dat de doelstelling van 1.500 wafers voor 2016 ook wordt gehaald. Ook bijvoorbeeld analisten van Kepler Cheuvreux en JPMorgan Cazenove blijven enthousiast over EUV, maar analisten van Deutsche Bank wezen recent ook op de risico’s die de nieuwe technologie omgeven.

Outlook
Bij de halfjaarcijfers merkte Wennink al op dat het vierde kwartaal vermoedelijk vergelijkbaar zal zijn met het derde kwartaal, maar ook dat er ruimte is voor een positieve verrassing. Daarmee is ASML opnieuw op weg naar een recordjaar.

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, hoewel CEO Peter Wennink eerder al aangaf dat dit vermoedelijk één of twee jaar eerder zal lukken.

Het aandeel ASML handelde dinsdag op een rood Damrak 1,1 procent lager op 78,43 euro. Woensdag voorbeurs maakt de toeleverancier de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend.

Leren beleggen

Live koersen