Redactie ABM Financial News - Donderdag 3 september 2015, 15:11 uur

Wall Street geeft donderdag de koerswinsten van woensdag een vervolg. Krap een half uur voor de opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index ruim een half procent hoger.

Het uitblijven van slecht nieuws uit China en "redelijk positieve macro-economische cijfers uit Amerika zorgen vandaag voor een hogere opening," aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Vanmiddag bleek dat de steunaanvragen in Amerika afgelopen week met 12.000 zijn gestegen tot 282.000. Het cijfers van een week eerder werd neerwaarts bijgesteld met 1.000 tot 270.000. Het vierwekelijks voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, nam toe met 3.250 tot 275.500.

Het Amerikaanse handelstekort van de Verenigde Staten bleek in juli gedaald met 3,3 miljard dollar naar 41,9 miljard dollar. In juli nam de export met 0,8 miljard dollar toe tot 188,5 miljard dollar. De import daalde met 2,5 miljard dollar tot 230,4 miljard dollar.

Nijkamp noemde de verschillen "miniem", maar de cijfers lieten in zijn ogen evenwel zien dat er een herstel van de huizen- en arbeidsmarkt gaande is in Amerika.

De Europese Centrale Bank liet verder weten dat de rentetarieven niet worden gewijzigd. De uitsprak lag in de lijn der verwachting. Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,05 procent. De strafrente en de depositorente liggen op respectievelijk 0,30 procent en 0,20 procent negatief.

Uit de toelichting op het rentebesluit van voorzitter Mario Draghi bleek dat de ECB de groei- en inflatieverwachtingen neerwaarts had bijgesteld. Verder gaf Draghi aan dat het opkoopprogramma van met name staatsobligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand eventueel tot na september 2016 kan worden verlengd. Daarbij vergrootte de ECB de bandbreedte van het opkoopprogramma waardoor er voortaan tot 33 procent per obligatieserie kan worden opgekocht in plaats van 25 procent.

De euro/dollar werd donderdag na de woorden van Draghi flink lagerverhandeld op 1,1130. "Draghi heeft daarmee een cent van de euro afgepraat," aldus Nijkamp. Evenwel verwacht de vermogensbeheerder dat de uitspraken van de ECB verder geen noemenswaardige impact zullen hebben op de handelsdag in Amerika. "Amerika zal vooral naar de [eigen] macrocijfers kijken."

Na de 1,5 procent prijsstijging van olie woensdag, lijkt het zwarte goud vandaag licht in te leveren.

Bedrijfsnieuws
Campbell Soup zag in het afgelopen kwartaal de omzet onder druk staan, mede doordat het kwartaal een week minder telde dan vorig jaar. Autonoom groeiden de verkopen van de Amerikaanse fabrikant van soepen en sauzen evenwel met een procent, onder meer door hogere prijzen. Ook de nettowinst steeg.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones Index en S&P 500 sloten woensdag beide 1,8 procent hoger op respectievelijk 16.351,38 en 1.948,86 punten, terwijl de Nasdaq zelfs 2,5 procent bijschreef op 4.749,98 punten.

Leren beleggen

Live koersen