Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 september 2015, 15:02 uur

Wall Street zal donderdag vermoedelijk licht lager openen in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Een half uur voor de opening noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index circa 0,3 procent in het rood.

Alle ogen zijn vandaag gericht op het rentebesluit van de Fed. Slechts een minderheid rekent op een renteverhoging vanaf het huidige historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent. Gevolg van de lage verwachtingen is dat een daadwerkelijke verhoging voor de nodige beweging zal zorgen, aldus marktkenners.

Eerder vandaag bepaalde de Zwitserse centrale bank om de rente onveranderd te laten op 0,75 procent negatief.

Voorbeurs werd al bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in augustus met 3,0 afnam, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen juist met 3,5 procent steeg.

Het aantal steunaanvragen nam afgelopen week met 11.000 af tot 264.000.

"Deze macrocijfers zullen geen impact hebben op de beursdag vandaag", zo verwacht beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, die de cijfers "conform verwachting" noemde. De marktvorser stelde echter dat de stijging van het aantal bouwvergunningen "een goed teken" is. Een daling van het aantal steunaanvragen zijn in de ogen van Schutte eveneens een goed teken, maar aan de cijfers mogen volgens de marktvorser geen "zware conclusies" worden gehangen.

Verder staat er voor vandaag nog de Philadelphia Fed index op de agenda, evenals de kwartaalcijfers van Adobe nabeurs. Woensdag nabeurs meldde Oracle dat het afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winst zag teruglopen. Een boosdoener was volgens de softwaregigant de dure dollar. Oracle opent vermoedelijk 3 procent lager.

Verder maakte de Franse kabelaar Altice donderdag bekend overeenstemming te hebben bereikt over de acquisitie van het Amerikaanse Cablevision. Altice waardeerde de Amerikaanse kabelaar op bijna 18 miljard dollar en zal deze samenvoegen met Suddenlink, waar het recent al een controlerend belang in verwierf. Cablevision stevent af op een 16 procent hogere opening.

De beoogde overname van SABMiller door AB InBev is een slecht idee. Dit stelde althans voorzitter Diana Moss van de American Antitrust Institute tegenover The Washington Post. "Wat een verschrikkelijk, verschrikkelijk idee", aldus Moss tegen de krant over de fusieplannen. De voorzitter van het onafhankelijke instituut stelde dat er grote zorgen zijn over de macht die de gecombineerde brouwers krijgen om de prijzen op de Amerikaanse markt te controleren. Samen zijn de twee brouwers goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse biermarkt. Daarbij zou de fusie een "verwoestend" effect hebben op de speciaalbierindustrie, zo voorziet Moss.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1325 en olie daalde in prijs. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,3 procent in prijs naar 46,56 dollar en een vat Brent werd 1,6 procent goedkoper op 48,97 dollar.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones index won 0,8 procent op 16.739,95 punten, terwijl de S&P 500 0,9 procent hoger sloot op 1.995,31 punten. De Nasdaq vlagde af op 4.889,24 punten, een dagwinst van 0,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen