Redactie ABM Financial News - Dinsdag 29 september 2015, 14:56 uur

Wall Street maakt zich op voor een hogere opening. Circa een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index ongeveer 0,6 procent hoger.

“De Amerikaanse beurzen zullen zich vandaag optrekken aan het positieve sentiment dat inmiddels op de Europese beurzen heerst,” verwacht beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. Wall Street kan volgens de marktvorser nog wat goedmaken op de verliezen van maandagavond. “Ik verwacht dat we een procentje kunnen inlopen.”

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB zijn er momenteel "koopjesjagers” actief, die kun kansen ruiken nu de algemene onrust over onder meer China afneemt.

Desalniettemin blijft volgens Schutte onzekerheid het marktsentiment bepalen.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,211 en olie werd duurder. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,5 procent in prijs naar 45,09 dollar en een vat Brent werd eveneens 1,5 procent duurder op 48,06 dollar.

Voor vanmiddag kijkt de markt nog uit naar cijfers over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen. Schutte verwacht geen "spectaculaire afwijkingen”. Ook staan de jaarcijfers van Costco voor nabeurs op de agenda.

Het zwaartepunt van de beursagenda ligt evenwel in de tweede helft van de week, met op woensdag het banenrapport van ADP, donderdag de inkoopmanagersindexen en vrijdag als klapstuk het officiële banenrapport.

Indien deze cijfers negatief verrassen dan zal dit volgens analist Mathias van der Jeugt van KBC ertoe leiden dat de Amerikaanse media het niet langer zullen hebben over de eerste renteverhoging door de Federal Reserve, maar wanneer de centrale bank nieuwe stimuleringen aankondigt. Dit zou de geloofwaardigheid van de Fed volgens Van der Jeugt "weinig deugd" doen.

Bedrijfsnieuws
Het Amerikaanse International Business Machines Corporation wil Meteorix overnemen. Dit meldde Big Blue maandag nabeurs zonder financiële details vrij te geven. Door de overname verwacht IBM één van de leidende, meest gekwalificeerde en ervaren dienstverleners van Workday te worden.

Verder meldde Axel Springer een fors groter belang in Business Insider. Axel Springer had al een 9 procent belang in de Amerikaanse nieuwswebsite en kocht nog eens 88 procent bij, waarmee een investering van 343 miljoen dollar is gemoeid.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde maandag 2,6 procent naar 1.881,78 punten, de Dow Jones index verloor 1,9 procent op 16.001,89 punten en de Nasdaq kelderde 3,0 procent op 4.543,97 punten.

Leren beleggen

Live koersen