Redactie ABM Financial News - Maandag 21 september 2015, 14:54 uur

Wall Street maakt zich op voor een groene opening. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor de openingszoemer tot een half procent hoger.

Dit weekend gaven drie centraal bankiers van de Federal Reserve aan nog voor het jaareinde te rekenen op een eerste renteverhoging. Het gaat om John Williams van de San Francisco Fed, James Bullard van de St. Louis Fed en Jeffrey Lacker van de Richmond Fed. Deze laatste bankier was bij het rentebesluit van de Fed afgelopen week de enige bankier die toen al stemde voor een renteverhoging.

Lacker wilde de rente verhogen met 0,25 procentpunt, omdat, zo zei hij dit weekend, dit gezien de huidige omstandigheden en de vooruitzichten op de middellange termijn "nodig" is.

Bullard gaf maandag tegenover CNBC aan dat het besluit van afgelopen donderdag door de Fed om de rente niet te verhogen een "close call" was en dat een renteverhoging in oktober tot de mogelijkheden behoort. Veel marktpartijen hebben oktober al afgeschreven voor een renteverhoging, omdat er geen perstoelichting door voorzitter Janet Yellen is geagendeerd.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1237. Donderdag na het rentebesluit van de Federal Reserve noteerde het muntpaar nog op 1,1450.

Volgens marktanalisten van Rabobank lagen onder meer uitspraken van Peter Praet en Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank ten grondslag aan de goedkopere euro. Zij hintten op de mogelijkheid van meer actie door de ECB. Hierbij kan volgens Rabobank gedacht worden aan een hoger bedrag dan de huidige 60 miljard euro per maand om obligaties op te kopen of een verlenging van het opkoopprogramma.

Olie werd vandaag flink duurder. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,0 procent naar 46,01 dollar en een vat Brent werd 2,4 procent duurder op 48,63 dollar.

De agenda is voor vandaag vrijwel leeg. Kort na opening van de beurs volgen nog de bestaande woningverkopen.

Overname
Het Duitse Dialog Semiconductor wil voor circa 4,6 miljard dollar de Amerikaanse sectorgenoot Atmel overnemen. Aandeelhouders van Atmel kunnen 4,65 dollar per aandeel tegemoet zien plus 0,112 American Depository Share (ADR) Dialog. Omgerekend kunnen aandeelhouders van Atmel rekenen op een overnameprijs van ongeveer 10,42 dollar. Het aandeel sloot vrijdag op 7,27 dollar en zal naar verwachting ruim 15 procent hoger openen.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde vrijdag 1,6 procent naar 1.958,03 punten, de Dow Jones index verloor 1,7 procent op 16.384,58 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent lager op 4.827,23 punten.

Leren beleggen

Live koersen