Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 september 2015, 15:02 uur

Wall Street zal woensdag naar verwachting vlak openen. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq Index maakten een half uur voor de start van de handel een pas op de plaats.

Beleggers zijn nog altijd in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De meningen onder analisten, of de Fed daadwerkelijk de rente zal verhogen, zijn daarbij verdeeld. "Uit de marktprijzen kunnen we afleiden dat de markt slecht een 30 procent kans geeft aan een renteverhoging. Wij zetten ons aan de zijde van diegene die een renteverhoging verwachten, maar zijn ons terdege bewust dat het kantje- boord is," aldus analist Piet Lammens van KBC.

De Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank voorzien dat de Fed zal wachten met het verhogen van de rente, hoewel de algemene mening wel is dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar in actie zal komen.

Ook investment manager Luke Bartholomew van Aberdeen Asset Management noemde de kans dat de Fed de renteverhoging opnieuw zal uitstellen groot. "Een rentestijging in september zou de financiële markten verrassen en dat is precies wat de Fed wil vermijden", aldus Bartholomew. De investment manager waarschuwde wel dat dit "makkelijk een selffulfilling prophecy" kan worden. Als financiële markten beginnen te denken dat de Fed naar hen kijkt voor een signaal, is dat de wereld op zijn kop, aldus Bartholomew.

De Fed baseert het rentebesluit op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en de inflatie. De werkgelegenheid bevindt zich volgens analist Lammens op een gewenst niveau, maar de inflatie blijft achter op de 2 procent die de centrale bank voor ogen heeft. De inflatie is volgens de analist dan ook "duidelijk te laag", vooral als gevolg van de lage olieprijs. Maar door een aantrekkende werkgelegenheid, kunnen de lonen volgens KBC stijgen en daarmee de inflatie ook. Volgens Lammens is er redelijk vertrouwen dat de inflatie terug naar de beoogde 2 procent beweegt, "al ontkennen we niet dat er een laag inflatieklimaat heerst en inflatie moeilijk kan opgewekt worden".

Woensdag werd bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in augustus daalden met 0,1 procent op maandbasis. In juli was dit juist nog een stijging van 0,1 procent.Op jaarbasis bedroeg de inflatie in augustus 0,2 procent, waar dit in juli ook 0,2 procent was. De kerninflatie, dat wil zeggen gerekend exclusief volatiele zaken als voedsel en energie, bedroeg in augustus 0,1 procent op maandbasis en 1,8 procent op jaarbasis.

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1268. Olie werd iets duurder. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,7 procent naar 45,74 dollar en een vat Brent werd 2,8 procent duurder op 49,09 dollar.

Bedrijfsnieuws
FedEx zag de resultaten over het afgelopen kwartaal iets aantrekken, maar stelde wel de verwachtingen voor heel het jaar neerwaarts bij. De Amerikaanse pakketbezorger mikt nu op een nettowinst per aandeel van 10,40 tot 10,90 dollar per aandeel, minder dan de 10,60 tot 11,10 dollar waar FedEx aanvankelijk nog op rekende.

Microsoft verhoogde woensdag het kwartaaldividend flink. Aandeelhouders van Microsoft kunnen een kwartaaldividend van 0,36 dollar per aandeel tegemoet zien. Daarmee ligt het dividend 0,05 dollar, ofwel 16,1 procent, hoger dan een kwartaal eerder.

Hewlett-Packard kondigde aan tot 30.000 banen te gaan schrappen vanwege de opsplitsing van het bedrijf.

Slotstanden Wall Street
De S&P 500 index sloot dinsdag 1,3 procent hoger op 1.978,09 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent naar 16.599,85 punten en de Nasdaq dikte 1,1 procent aan naar 4.860,52 punten.

Leren beleggen

Live koersen