Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 september 2015, 15:01 uur

Een nacht slapen over het rentebesluit van de Federal Reserve heeft het optimisme onder beleggers niet teruggebracht. Futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor de start van de handel ruim een procent in het rood.

De Federal Reserve handhaafde de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent en herhaalde donderdag dat het gerechtvaardigd is om de rente te verhogen als de arbeidsmarkt nog iets verder verbetert en er een redelijke mate van zekerheid is dat de inflatie op termijn weer stijgt naar de gewenste 2 procent.

"Yellen en co vonden gisteren het tijdstip niet opportuun om de rentecyclus te starten met een bescheiden renteverhoging", aldus analist Piet Lammens van KBC. Volgens Lammens gaat het in Amerika economisch evenwel goed en hoewel de inflatie laag is, zal deze stijgen.

Dat de Fed de trekker niet overhaalde was volgens Lammens het gevolg van de "grotere onzekerheid over de ontwikkelingen in China en de opkomende landen enerzijds en de toegenomen volatiliteit in de financiële markten anderzijds".

Lammens meende zelfs dat de Fed zo "dovish" was dat het nog maar de vraag is of de rente dit jaar nog wel wordt verhoogd.

Ook analisten van ABN AMRO wezen op "de recente internationale ontwikkelingen" als belangrijkste reden voor de Fed om de rente niet te verhogen. Toch verwacht de bank nog altijd een eerst verhoging dit jaar.

"De deur werd echter opengelaten voor een eerste renteverhoging later dit jaar", aldus analist Roy Teo.

De euro/dollar werd vrijdag verhandeld op 1,1418. Het muntpaar kwam volgens Teo onder druk te staan doordat de markt de renteverwachtingen terugschroefde. Desondanks voorziet Teo nog altijd pariteit tussen de euro en de dollar voor het jaareinde.

"Als de Fed inderdaad in december, zoals wij verwachten, de eerste rentestap zet, dan ligt een stijging van de dollar en de Amerikaanse rentes in het verschiet", zo stelde de analist van ABN AMRO.

Olie werd vrijdag goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,7 procent naar 45,63 dollar en een vat Brent werd 1,2 procent goedkoper op 48,48 dollar.

Voor later vandaag kijkt de markt nog uit naar de leading indicators over augustus.

Bedrijfsnieuws
Adobe opende donderdag nabeurs de boeken. De aanbieder van grafische software zag zowel de omzet als nettowinst stijgen in het afgelopen kwartaal. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel bijna 3 procent lager.

Texas Instruments verhoogde nabeurs het dividend met 12 procent naar 0,38 dollar per aandeel en kondigde aan voor nog eens 7,5 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Sinds begin 2005 is het aantal uitstaande aandelen Texas Instruments met maar liefst 40 procent teruggebracht dankzij de continue inkoop van eigen aandelen. Het aandeel Texas Instruments opent vermoedelijk iets lager.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot donderdag 0,4 procent lager op 16.674,74 punten, de breder samengestelde S&P500 index verloor 0,3 procent op 1.990,20 punten, maar techbeurs Nasdaq wist er een kleine winst van 0,1 procent uit te persen op 4,893,95 punten.

Leren beleggen

Live koersen