Redactie ABM Financial News - Maandag 28 september 2015, 14:55 uur

Wall Street gaat vermoedelijk net als de Europese aandelenmarkten in het rood van start. Circa een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index ongeveer een half procent lager.

Voorbeurs bleek dat Amerikanen in augustus hun uitgaven met 0,4 procent zagen stijgen, maar hun inkomens met 0,3 procent. Dit betekende ook dat er afgelopen maand iets minder werd gespaard.

Later vanmiddag volgen nog de aanstaande huizenverkopen. Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management voorziet dat het nog tot woensdag rustig blijft op de beurzen. "We sluiten een maand af en daarmee een kwartaal. Het wachten is nu op de bedrijfscijfers," aldus de vermogensbeheerder.

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1160. Olie daalde flink in prijs. Een november-future op een vat West Texas Intermediate daalde met 1,9 procent naar 44,82 dollar en een vat Brent werd 1,7 procent goedkoper op 47,78 dollar.

Bedrijfsnieuws
Alcoa gaat zich opsplitsen in twee bedrijven, een dat zich richt op onder meer de productie van aluminium en een op innovatieve materialen voor onder meer de luchtvaartindustrie en de bouwsector. Beleggers ontvangen het nieuws over de opsplitsing goed. De openingsindicatie voor Alcoa is ruim 5 procent hoger.

Glencore zag maandag de koers stevig onderuit gaan. Het in Zwitserland vestigde internationale handelshuis in met name grondstoffen daalde circa een derde in waarde. Analisten van Investec verwachten volgens persbureau Bloomberg dat het aandeel Glencore weinig waarde meer te bieden heeft voor aandeelhouders als de grondstofprijzen niet herstellen.

Comcast NBCUniversal nam maandag een belang van 51 procent in Universal Studios Japan. De mediatak van het Amerikaanse Comcast betaalt omgerekend circa 1,4 miljard euro voor het belang in het attractiepark.

Tot slot liet Vodafone weten de gesprekken met Liberty Global te hebben beëindigd. Op 5 juni dit jaar bevestigde Vodafone dat het in gesprek was met de Amerikaanse kabelaar Liberty Global, in Nederland onder meer bekend als eigenaar van kabelaar Ziggo, over het uitruilen van bezittingen. Van een fusie was volgens Vodafone geen sprake.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 1.931,35 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent naar 16.314,60 punten en de Nasdaq gaf 1,0 procent prijs op 4.686,50 punten.

Leren beleggen

Live koersen