Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 september 2015, 15:01 uur

Wall Street geeft de koerswinsten van dinsdag een vervolg. De Amerikaanse futures wezen een half uur voor de start van de handel op een hogere opening van ruim een procent.

Het marktsentiment wordt volgens econoom Piet Lammens van KBC gestuwd door positieve uitslagen op de Aziatische beurzen. Koploper in Azië was vandaag de Japanse beurs, met een dagwinst van maar liefst 7,7 procent.

"De Japanse beurs kreeg een forse duw in de rug door uitspraken van Premier Abe. Hij beloofde om volgend jaar de bedrijfsbelasting met minstens 3,3 procentpunten en zo mogelijk met meer te verlagen", aldus Lammens over het optimisme in Tokio.

Verder wordt er volgens de econoom van KBC gespeculeerd op verder ingrijpen door de Chinese overheid om zo "de beurs en de economie op het goede pad te zetten".

Dat Wall Street dinsdag zo voortvarend van start ging was volgens KBC ook te danken aan technische factoren. In augustus verloor de S&P500 index 12 procent. Na een correctie is het volgens Lammens normaal dat de markt aan de verkoopzijde uitgeput raakt en kopers te voorschijn komen. "De eerste beweging opwaarts kan hevig zijn omdat de kopers weinig verkopers ontmoeten." De kans dat de recente correctie voorbij is, is volgens KBC gestegen, maar Lammens waarschuwde dat het gevaar voor een nieuwe correctie evenwel nog niet geweken is.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1134. Dinsdag bij het sluiten van de aandelenhandel was het muntpaar nog 1,1204 waard. Olie werd goedkoper. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent naar 45,59 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 49,21 dollar.

Voor vandaag kijkt de markt aan tegen een vrijwel lege beursagenda. Er zijn nog cijfers over de ontwikkeling van de vacatures in Amerika. De meeste aandacht zal evenwel uitgaan naar het media event van Apple vanavond. Naar verwachting zal de fabrikant van onder meer de iPhone nieuwe producten lanceren. Beleggers lijken enig vertrouwen te hebben in de presentatie vanavond en het aandeel Apple stevent af op een 1,1 procent hogere opening.

Netflix meldde dinsdag nabeurs begin volgend jaar te starten met de uitrol van de dienstverlening in Zuid-Korea, Singapore, Hong Kong en Taiwan, nadat kort geleden met Japan de eerste stap in Azië werd gezet. Tegen het einde van 2016 wil Netflix een wereldwijde dekking hebben gerealiseerd. Het aandeel Netflix lijkt 1,4 procent hoger te openen.

Slotstanden Wall Street
De Dow Jones won dinsdag 2,4 procent op 16.492,68 punten, de breder samengestelde S&P500 index koerste 2,5 procent hoger op 1.969,41 punten en techbeurs Nasdaq won 2,7 procent op 4.811,93 punten.

Leren beleggen

Live koersen