Redactie ABM Financial News - Vrijdag 25 september 2015, 14:57 uur

Wall Street zal naar verwachting flink in het groen openen. Een half uur voor de start van de handel noteerden de futures op de Dow Jones, S&P500 en Nasdaq index tot 1,5 procent hoger.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal in een iets sterker tempo gegroeid. Dit bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid. Voor het afgelopen kwartaal werd de groei bijgesteld van 3,7 naar 3,9 procent. Een eerste raming wees nog op een groei van 2,3 procent, nadat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met slechts 0,6 procent groeide. Dit laatste was in belangrijke mate het gevolg van de slechte weersomsstandigheden in combinatie met grootschalige stakingen.

Later vanmiddag volgt nog de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen.

Donderdag waarschuwde voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve dat de markt er wel degelijk rekening mee moet houden dat de centrale bank nog dit jaar de rente zal verhogen.

Yellen zei dat de meeste centraal bankiers, inclusief zijzelf, verwacht dat de voorwaarden voor een renteverhoging nog dit jaar zullen worden gerealiseerd. Dit betekent dat de rente dit jaar voor het eerste zal worden verhoogd, gevolgd door een "geleidelijk tempo van verkrappen".

"Dit was een waarschuwing voor diegenen in de markt die denken dat het besluit om in september niet te verhogen een beweging was naar een eindeloze vertraging van een renteverhoging", aldus analisten van KBC.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van "een weinig verrassende bevestiging" dat de Fed nog dit jaar de trekker overhaalt voor een eerste renteverhoging. Yellen trachtte met haar speech volgens Marey de "twijfels in de markt" over een eerste renteverhoging weg te nemen.

Na de speech van Yellen gingen de marktverwachtingen voor een verhoging in december van 40 procent naar 50 procent. "De markt blijft dus twijfelen", aldus analist Piet Lammens van KBC.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1147. Olie steeg in prijs. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg met 0,8 procent naar 45,26 dollar en een vat Brent werd 0,3 procent duurder op 48,30 dollar.

Bedrijfsnieuws
Nike kan zich opmaken voor een flitsende start. De cijfers die de sportartikelenfabrikant donderdag nabeurs presenteerde werden goed ontvangen. De omzet steeg met 5 procent, maar rekening houdend met de valutaire tegenwind die Nike ondervond, namen de verkopen zelfs met 14 procent toe. De nettowinst dikte met 23 procent aan naar 1,2 miljard dollar. De openingsindicatie wijst op een koerswinst van ruim 8 procent.

Brussel liet weten een diepgaander onderzoek in te stellen naar de overname van Office Depot door Staples.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor donderdag 0,5 procent op 16.201,32 punten, de S&P 500 kleurde 0,3 procent rood op 1.932,24 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 4.734,48 punten.

Leren beleggen

Live koersen